Принос пшенице задовољавајући, очекује се добар род кукуруза

Принос овогодишњег рода пшенице је задовољавајући, али је нешто лошијег квалитета, док кукурузу погодују временске прилике и очекује се да ће род бити добар. 

Жетва пшенице завршена је великим делом, рекао је за Танјуг директор Удружења "Жита Србије" Вукосав Саковић и додао да је у брдско-планинским крајевима остао још неки мали проценат који не може променити процене ни када је у питању род, ни када је у питању квалитет.

"Ако говоримо о жетви која је остала иза нас, приносима можемо да будемо задовољни, они ће бити негде око пет тона по хектару, али што се квалитета тиче било је озбиљних проблема са дуготрајним кишама, жетвом која је јако дуго трајала, прекидана више пута и свака киша је делимично утицала на погоршање квалитета", указао је Саковић.

Говорећи о пролећним усевима, односно кукурузу, сунцокрету и соји, Саковић је рекао да они изгледају изванредно.

"Њима овакво време погодује, топло време са доста влаге и могу се очекивати чак и рекордни приноси од све три културе, уколико временске прилике буду послужиле и ишлена руку у периоду жетве", навео је Саковић.

Новица Младенов са Института за ратарство и повртарство Нови Сад казао је да лошији квалитет за грађане нема великог значаја, те да више утиче на извоз пшенице.

"Вероватно ће се одразити на смањење цене пшенице при извозу. Када је лошији квалитет онда и цена пада. Параметар је поремећен, јер је пшеница дуго кисла и дошло је до буђења клице, чак и до проклијавања. Клица када почиње да дише користи хранљиве материје из зрна и због тога долази до смањеног квалитета", објаснио је Младенов.

"Родна година што се тиче кукуруза" 

Селекционер кукуруза са Института за ратарство и повртарство Нови Сад Горан Бекавац каже да је рано крајем јула процењивати какав ће бити род, јер све зависи од недеља које су пред нама, временских прилика.

"Међутим, колико видим ово ће бити родна година што се тиче кукуруза", оценио је Бекавац.

Према његовим речима, за род кукуруза у периоду када му је било најпотребније било је довољно падавине, а уколико се кишовито време настави повећава се ризик од појављивања фусаријума на зрну, односно гљивице која може да изазове трулеж зрна. 

Како је указао, тренутно кукуруз изгледа јако добро на највећем броју локалитета и постоје сви предуслови да имамо добру годину што се тиче приноса.

"Мислим да ћемо сви који се бавимо кукурузом ове године задовољно трљати руке", додао је. 

Род кукуруза би смањио евентуални озбиљнији врели топлотни талас, док би највећи проблем изазвало олујно невреме, које би рушило и вадило биљку из корена.

"Ако биљке падну, нећемо моћи механизацијом да их покупимо, али ако се настави овакво време не видим ниједан ризични моменат који би могао да се деси", закључио је Бекавац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво