Соса: Повећање плата и пензија неће бити мало

Шеф канцеларије ММФ-а у Србији Себастијан Соса рекао је да ће бити простора за повећање пензија и плата у јавном сектору које, како каже, неће бити мало. Истиче да се расписивање тендера за приватизацију ПКБ-а може очекивати у августу. Нови програм о коме се Србија договорила са ММФ-ом, познат као "чуваркућа", има за циљ и решавање питања проблематичних јавних предузећа која су због губитака била извор фискалног ризика.

Себастијан Соса је рекао да ће се тек разговарати о томе колико ће бити повећање плата и пензија.

Соса је новинарима рекао да ММФ сматра да не би смело да дође до повећања дела за пензије у БДП-у, али да ће бити простора за повећање сада када је фискална ситуација стабилнија.

Навео је да је ММФ сагласан да се укине закон о привременом умањењу пензија, те да Влада Србије има идеју да омогући повећање и оним пензионерима са нижим примањима.

"Нисмо још говорили о конкретним бројкама, јер ће се то радити у припреми буџета за 2019. годину", рекао је Соса и навео да постоји више опција Владе Србије да пензионери са најнижим примањима ове године добију повећање, али да још нема конкретног предлога и да ће више информација бити почетком октобра.

Оценио је да су макроекономски изгледи, краткорочно, повољни, да се очекује раст од бар 3,5 одсто и суфицит у буџету, као и даље смањење јавног дуга.

Навео је да запошљавање и даље солидно расте, уз пораст номиналних зарада, да је инфлација на ниском нивоу и пројектована на два одсто до краја 2018. године, низак дефицит од 0,5 одсто БДП-а, док се очекује и суфицит, као и даље смањење јавног дуга.

"Треба да се обезбеди простор за повећање јавних инвестиција и смањење пореских намета", каже Соса и истиче да ће повећање јавних инвестиција утицати на раст, али да је потребан оквир за управљање јавним инвестицијама.

Уз повећање инвестиције и продуктивности, Соса каже да је потребно и повећање и запошљавања у приватном сектору.

Соса очекује тендер за приватизацију ПКБ-а наредног месеца

Соса је рекао да се расписивање тендера за приватизацију ПКБ-а може очекивати у августу.

Рекао је да је у области јавних предузећа у претходном периоду остварен одређени напредак, наводећи као пример "Галенику", те да су расписани тендери за РТБ "Бор" и МСК.

Упитан о увођењу стечаја у Азотари, каже да се Влада Србије одлучила за стечај, после неколико безуспешних покушаја да се нађе инвеститор за то предузеће које је годинама било губиташ.

"МСК не прави губитке, тренутно је у најсолиднијој ситуацији и Влада Србије је сматрала да је добро време да се приватизује. Ситуација је другачија са Азотаром где се нагомилавају дугови према 'Србијагасу' и Пореској управи", каже Соса и додаје да у Азотари постоје и нека социјална питања везана за раднике.

Навео је да Влада Србије решава проблеме јавних предузећа или кроз приватизацију или кроз стечај, а да ће решавање тог питања омогућити ослобађање ресурса који су се давали губиташима, а који могу да се искористе за повећање јавних инвестиција.

ММФ подржава приватизацију Комерцијалне банке

Међународни монетарни фонд подржава приватизацију Комерцијалне банке, што Влада Србије већ одраније планира, изјавио је Себастијан Соса.

"То је намера Владе Србије, најавили су да ће покренути процес приватизације Комерцијалне банке. Подржаћемо тај процес", рекао је Соса новинарима у Београду.

Навео је и да је план и приватизација можда још неких мањих банака. 

Када је реч о финансијском сектору, Соса је истакао да је у наредном периоду потребно одржати његову стабилност и отпорност, нарочито када је реч о финансијским институцијама које имају проблематичне кредите.

"Покушаћемо да решимо ниво проблематичних кредита у финансијским институцијама у Србији", рекао је Соса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво