Инфлација у Венецуели до краја године милион одсто

Међународни монетарни фонд процењује да ће до краја године инфлација у Венецуели достићи милион одсто. Власти у Каракасу настављају да штампају новац како би покрили све већу рупу у буџету.

Криза у Венецуели могла би да се упореди са оном у Немачкој 1923. године или у Зимбабвеу крајем 2008. године, оценио је Алехандро Вернер из ММФ-а, преноси Блумберг.

Вернер предвиђа и да ће венецуеланска економија у 2018. години забележити пад од 18 одсто, пре свега због значајног смањења производње нафте.

Колапс економске активности, хиперинфлација и несташице хране по субвенционисаним ценама узроковали су значајне миграције што би, како је оценио Вернер у посту на свом блогу, могло да узрокује преливање кризе у суседне земље.

Венецуела се суочила са драматичним падом економије пре четири године, када је почео "суноврат" цена сирове нафте. Власти су одбиле да се прилагоде насталој ситуацији, а строга државна контрола привредне активности само је продубила кризу, подсећа Блумберг.

Председник Николас Мадуро тврди да је криза последица "економског рата" који против Венецуеле воде унутрашњи и спољни непријатељи.

Са падом економске активности, власти су престале да објављују економске индикаторе, па се економисти ослањају на независне процене међународних организација и банака.

Према Блумберговом Cafe Con Leche Index, који прати кретање цене шоље кафе у једној пекари у источном делу Каракаса, у протеклих годину дана инфлација је била 60.000 одсто. Међутим, почела je нагло да убрзава, па је изолована инфлација за протекла три месеца готово 300.000 одсто!

број коментара 5 пошаљи коментар
(уторак, 24. јул 2018, 17:21)
anonymous [нерегистровани]

Socijalizam

Cari socijalizma..

(уторак, 24. јул 2018, 14:02)
anonymous [нерегистровани]

Poznato..

Amerikacka posla...

(уторак, 24. јул 2018, 13:32)
anonymous [нерегистровани]

Ovaj scenario je vec vidjen.

Ovo su radili u Cileu i kod nas. Ista banda. Ako im vlast u drzavi ne odgovara, jedna od metoda pored sankcija, ratova je i ubacivanje valute u neku drzavu.

(уторак, 24. јул 2018, 12:45)
anonymous [нерегистровани]

jovo pomagaj

svi pamte jovu zmaja i novcanicu od 500 milijardi. a to je 50 miliona posto...

(уторак, 24. јул 2018, 11:21)
anonymous [нерегистровани]

Rekordi

Hoce li prevazici nasu?