Мали: Потврђени изузетни резултати, у септембру о повећању плата и пензија

Из Вашингтона је прошле недеље стигла вест да је Борд директора Светске банке потврдио одлуку о новом аранжману са Србијом. Недуго потом, за викенд из Брисела вест да се у најновијем извештају генералног директората Европске комисије за економска и финансијска питања наводи да се у Србији предвиђа знатно јачање привредног раста. Министар финансија Синиша Мали истиче да су потврђени изузетни економски резултати Србије.

Синиша Мали је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је нови аранжман са ММФ-ом добра вест, потврда изузетних економских резултата Србије и доказ да су јавне финансије консолидоване.

Напоменуо је да је тај аранжман саветодавног карактера и да не подразумева никаква финансијска средства.

"Нама новац не треба. Подсећања ради, у првих шест месеци ове године имамо суфицит у буџету од 30,9 милијарди финара, што је 1,4 одсто нашег БДП-а. То је сјајан резултат, било је планирано негативних преко 20 милијарди. Имамо 450 милиона евра више него што смо планирали", рекао је министар.

Додао је да је резултат реформи то што су консолидоване јавне финансије, а да је ММФ то видео и прихватио.

Од аранжмана се, како каже, очекују три ствари – јачање институција, јачање конкурентности привреде и убрзање и увећање већ постигнуте високе стопе раста.

"То за децу која долазе, за будућност наших младих значи и бољи животни стандард и сигурна радна места", навео је Мали.

Додао је да је у петак изашао извештај Европске статистике о стању у економији у еврозони и кандидата, те да се Србија налази у изузетно повлашћеном положају, не само у земљама окружења, већ и у земљама ЕУ.

"Званична статистика ЕУ говори да је Србија потпуно економски стабилна", истиче министар.

О повећању плата и пензија у септембру 

Навео је да нас очекују тешки разговори са ММФ-ом око повећања плата и пензија, али да има простора да се онима који су поднели највећи терет реформи тај новац врати – "на здравим основама".

"Ми ћемо у септембру знати тачно и када и колико, након доласка делегације ММФ-а. Али, са оваквим резултатима, када погледате макроекономске показатеље, стопу раста, Србија је по извештају ЕК водећа земља у региону по директним страним инвестицијама. Ми у овој години имамо 15,8 више директних инвестиција него у првих пет месеци прошле године, а прошле године смо били апсолутни рекордер", нагласио је Мали.

Напоменуо је да то значи нова радна места, те да је, по извештају ЕК, прошле године у Србији отворено 20.000 радних места.

"Опет смо апсолутни рекордер у региону. И то су показатељи који нам дају за право да планирамо још брже стопе раста у будућности", рекао је Мали.

Говорећи о раду у Министарству финансија, на чијем је челу већ два месеца, Мали је рекао да се финансијама бави 20 година и да има прилику да своје знање и искуство искористи да грађанима и деци буде боље.

"Имате осећај поноса да сте део тима и да неке ствари мењате на боље. Сваки разговор са ММФ-ом је тежак, са свима који желе да инвестирају у Србију је тежак. Ми се боримо за сваког инвеститора, за свако радно место. Онај ко има новац може да оде и у Бразил, Канаду, Америку, Русију, Чешку, а он треба да дође у Србију... Када знате да неко отвара фабрику код вас, то је осећај поноса који не можете да занемарите, за то се боримо, за то и живимо", рекао је Мали.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво