"Сарадња Србије и Кине одвија се у три правца"

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић разговарао је са представницима Института за светску економију и политику Кинеске академије друштвених наука на челу са замеником директора Института Чен Гвопингом, који је захвалио на подршци председника Савета у реализацији инијцативе "Појас и пут" у Србији.

Разговору је присуствовао амбасадор НР Кине у Београду Ли Манчанг. 

Чен Гвопинг је истакао да високо цени позитивно мишљење Николића о резултатима кинеске политике, њеног привредног развоја и реализације иницијативе "Појас и пут". 

"Циљ доласка наше делегације у Србију је информисање о резултатима пословања кинеских компанија у оквиру иницијативе 'Појас и пут' у Србији. 'Појас и пут' је иницијатива коју промовише наш председник Си Ђинпинг и кинеске компаније су дужне да реализују ту иницијативу.

Институт за светску економију и политику је део Кинеске академије друштвених наука, а Влада НР Кине нам је дала задатак да истражимо ситуацију у погледу реализације иницијативе 'Појас и пут' у Србији. Институт је посебно заинтересован да сазна како кинеска Влада може да пружи већу подршку Србији када је реч о реализацији пројеката у оквиру иницијативе 'Појас и пут' у вашој држави", нагласио је Чен Гвопинг.

Председник Националног савета истакао је задовољство у погледу досадашње билатералне сарадње нагласивши да се сарадња Србије и Кине одвија у три правца.

"Први правац сарадње је у области путне инфраструктуре, енергетике, привреде уопште. У овим областима Кина у будућности мора да размисли о новим моделима сарадње јер Србија има обавезе према међународним институцијама, првенствено према ММФ-у. Нови видови сарадње могу се реализовати кроз концесије, заједничко улагање, уговарање рокова добијања процента од инвестиција. 

Други правац сарадње односи се на инвестирање у привреду и производњу. Србија има режим слободне трговине готово са свим државама у свету, и самим тим Кина има добру шансу да производњом у Србији смањи своје трошкове, пре свега трошкове транспорта робе. Србија може много тога да производи, посебно кад је реч о прехрамбеној индустрији. 

Трећи правац у коме се може продубити сарадња двеју држава односи се на улагање у пољопривреду, туризам и здравство. Србија је држава која има много бања са лековитом водом, неке од њих се могу и купити", истакао је председник Националног савета Николић. 

Николић је изразио очекивање да ће у области друштвених наука сарадња Србије и Кине ојачати, нагласивши да у Србији има много учених људи и да знање нашег народа треба у потпуности искористити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво