"Очекује се добар род шљиве и јабуке"

Директор Института за воћарство у Чачку др Милан Лукић каже за РТС да се ове године очекује добар род шљиве и јабуке. Истиче да је честа појава кише допринела повећању рода и квалитету плода, јер већина засада нема обезбеђен систем за наводњавање.

Милан Лукић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је берба раних сорти шљиве, каква је нпр. чачанска лепотица, већ завршена, као и да нас очекује берба чачанске родне, стенлеја и неких аутохтоних сорти шљиве.

"Готово засигурно већ у овом моменту можемо рећи да ће род шљиве бити веома висок и квалитет плода и да ће када је у питању шљива ово бити једна од бољих година", рекао је Лукић.

Указао је да је честа појава кише допринела повећању приноса. 

"Треба рећи да је на подручју Србије веома мали проценат интезивних засада који имају обезбеђен систем за наводњавање, па је због тога ова већа количина падавина итекако добро допринела повећању и квалитета и наравно повећању приноса", објаснио је Лукић.

Када је у питању јабука, Лукић наглашава да се ове године очекује изузетно висок род јабуке.

"Имали смо честу појаву града, међутим треба рећи да су интезивни засади јабуке углавном покривени противградним мрежама и наравно у тим засадима није имало никакве штете", рекао је Лукић.

У неким значајним производним подручјима засада шљиве и јабуке било је појаве града и приноси су нешто умањени и квалитет плода, али у глобалу гледано то неће значајно утицати на смањење приноса шљиве и јабуке, додао је Лукић.

Киша се најављује и у наредним данима, а Лукић напомиње да честа појава кише углавном негативно утиче на појаву болести када су у питању гљивична обољења, тј. појава трулежи.

"Сви произвођачи који до сада нису урадили квалитетну заштиту, уколико нису закаснили са тим у сваком случају треба да воде рачуна о превенцији одговарајућим пестицидима које у овом моменту треба да се користе. Свакако за све који нису са тим закаснили једна препорука је да се уради квалитетна заштита, поготову осетљивих сорти шљиве какав је стенлеј, а који је поприлично заступљен у производним подручјима наше земље", објаснио је Лукић.

Када је у питању јабука, Лукић објашњава да смо имали у првој половини вегатеције честу појаву кише и то је у засадима који нису адекватно штићени могло да доведе до појаве неких гљивичних обољења, међутим сви они који су до сада квалитетно одрадили превенцију заиста нема потребе да се брину када је у питању предстојећи кишни период.

"У сваком случају ова појава честих киша може само допринети наливању плодова и добијању веће крупноће плода и бољег квалитета плода", указао је Лукић.

Истиче да су временске прилике допринеле да цене кајсије и малине у продавницама буду више, јер је род био нешто нижи.

"Треба подсетити да смо имали пролеће са честом појавом ниских, зимских температура, па је због тога дошло и до нешто нижег приноса кајсије, па се због тога може очекивати да су нешто више цене последица и тог нешто нижег рода", закључио је Лукић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво