Кинеска компанија на тендеру за РТБ Бор

Амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг потврдио је да се једна кинеска компанија јавила на тендер за РТБ Бор, који је расписала Влада Србије.

Ли Манчанг је, гостујући у емисији Седмица Радио Београда, рекао да је, колико је њему познато, десетак компанија заинтересовано за РТБ Бор, међу којима је и једна кинеска компанија. 

"Сматрам да је то нормално и природно. Србија има законе и прописе на светском нивоу, а све кинеске компаније у Србији поштују српске прописе, па је тако и у случају РТБ Бор. Надамо се да ће Србија изабрати правог партнера, који ће успешно пословати", реко је Манчанг

Амбасадор је додао да су тренутне кинеске инвестиције у Србији вредне око три милијарде, али да се економска сарадња стално унапређује. Као примере, навео је недавно потписан Меморандум о сарадњи са фабриком "Икарбус".

Потврдио је позив кинеског председника Си Ђипинга председнику Вучићу да у септембру посети Кину и учествује на такозваном "Летњем Давосу".

То ће, како каже, бити сјајна прилика се се учврсте и побољшају билатерални и економски партнерски односи две земље

Веома важан део те сарадње је пројекат "Један појас један пут".

"Морам да захвалим вашем председнику Вучићу, који је на време препознао овакву шансу, због које је Србија главна тачка на том путу", рекао је амбасадор.

Чврсто пријатељство Кине и Србије 

Амбасадор Ли Манчанг, који живи у Београду већ 40 година и за кога је, како каже Србија друга домовина рекао је да Кина негује чврсто пријатељство према нашој земљи.

"Србија је сад на добром путу, заиста. Само нека настави овако. Србија сада има најбоље руководство, стабилну Владу, мудру политику. Уверен сам да ће за десет година бити још успешнија и богатија земља", рекао је Ли.

Кина, како је објаснио, подржава Србију на путу ка ЕУ.

"Колико видим Европска унија каже да је Србија добродошла. Међутим, она увек даје још по неки услов. А што се Косова и Метохије тиче, наш став је јасан ю Кина не признаје независност Косова и Метохије. Резолуција 1244 је основ за решавање тог проблема", каже Ли за Седмицу и појашњава: "Ми прихватамо свако решење које Београд и Приштина постигну. Мој лични став је да преговоре које сада воде Вучић и Тачи треба наставити, али без рокова, већ нормално и природно. Нико никог не треба да натера да прихвати оно што је мимо жеље народа".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво