Кинеска компанија на тендеру за РТБ Бор

Амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг потврдио је да се једна кинеска компанија јавила на тендер за РТБ Бор, који је расписала Влада Србије.

Ли Манчанг је, гостујући у емисији Седмица Радио Београда, рекао да је, колико је њему познато, десетак компанија заинтересовано за РТБ Бор, међу којима је и једна кинеска компанија. 

"Сматрам да је то нормално и природно. Србија има законе и прописе на светском нивоу, а све кинеске компаније у Србији поштују српске прописе, па је тако и у случају РТБ Бор. Надамо се да ће Србија изабрати правог партнера, који ће успешно пословати", реко је Манчанг

Амбасадор је додао да су тренутне кинеске инвестиције у Србији вредне око три милијарде, али да се економска сарадња стално унапређује. Као примере, навео је недавно потписан Меморандум о сарадњи са фабриком "Икарбус".

Потврдио је позив кинеског председника Си Ђипинга председнику Вучићу да у септембру посети Кину и учествује на такозваном "Летњем Давосу".

То ће, како каже, бити сјајна прилика се се учврсте и побољшају билатерални и економски партнерски односи две земље

Веома важан део те сарадње је пројекат "Један појас један пут".

"Морам да захвалим вашем председнику Вучићу, који је на време препознао овакву шансу, због које је Србија главна тачка на том путу", рекао је амбасадор.

Чврсто пријатељство Кине и Србије 

Амбасадор Ли Манчанг, који живи у Београду већ 40 година и за кога је, како каже Србија друга домовина рекао је да Кина негује чврсто пријатељство према нашој земљи.

"Србија је сад на добром путу, заиста. Само нека настави овако. Србија сада има најбоље руководство, стабилну Владу, мудру политику. Уверен сам да ће за десет година бити још успешнија и богатија земља", рекао је Ли.

Кина, како је објаснио, подржава Србију на путу ка ЕУ.

"Колико видим Европска унија каже да је Србија добродошла. Међутим, она увек даје још по неки услов. А што се Косова и Метохије тиче, наш став је јасан ю Кина не признаје независност Косова и Метохије. Резолуција 1244 је основ за решавање тог проблема", каже Ли за Седмицу и појашњава: "Ми прихватамо свако решење које Београд и Приштина постигну. Мој лични став је да преговоре које сада воде Вучић и Тачи треба наставити, али без рокова, већ нормално и природно. Нико никог не треба да натера да прихвати оно што је мимо жеље народа".

број коментара 4 пошаљи коментар
(понедељак, 23. јул 2018, 10:39)
anonymous [нерегистровани]

Pri izboru partnera

Odgovarajuci organi Srbije treba da vode racuna o sve vecim problemima u medjunarodnoj trgovini. Vazno je da se vodi racuna da se izvoz bakra ne suoci sa povecanim carinama. Verovatno bi bilo najbolje da Partner bude iz jedne clanice Evropske Unije.

(недеља, 22. јул 2018, 19:50)
anonymous [нерегистровани]

Tako je!

Zašto se ne dozvoli narodu da kupi akcije RTB Bor. Svaki gradjanin će da kupi bar jednu akciju.

(недеља, 22. јул 2018, 17:52)
Rudar [нерегистровани]

Ne za prodaju Bora

Nikako ne prodavati rudna bogatstva,za to pitati vlasnika tj. narod na referendumu.Cena bakra na svetskom tržištu može samo da raste,zbog prelaska na elektromobile.Ako je potrebno 350 miliona evra za investiranje u opremu,neka puste 350.000akcija nominalne vrednosti 1.000evra,pa će akcionari preuzeti upravljanje Borom.Ako se eliminiše partokratsko upravljanje,neće biti ni gubitaka,a akcionari će znati da nadju stručnog menadzera,koji će im uvećati dobit na akcijama,pa će i prvi put od 2000g. profit da ostane u Srbiji.

(недеља, 22. јул 2018, 13:06)
anonymous [нерегистровани]

Ovaj covijek

Je prijatelj Srbima......a ekonomija tu vec nema prijateljstva samo obostrani interesi.....Usvakom slucaju mi je draza kineska zastava nego bila koja iz clanice NATO