Михајловић: Србија најбржа транзитна рута, корист за све

Србија и сви њени грађани имају користи од тога што је на путевима Србије данас 20 милиона возила више него пре две године, рекла је за РТС министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. Наводи да се за сада не размишља о евентуалном повећању путарина.

Зорана Михајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а рекла да се очекује 53 милиона возила на путевима до краја ове године, истичући да то не би било могуће да се није улагало у путеве и у "Коридор 10".

Поручила је да се сваке године изграде десетине километара ауто-пута и да је Србија најбржа транзитна рута коју сви користе.

"Ја сам поносна што смо успели да вратимо саобраћај са других коридора где се он одвијао", навела је министарка.

Додаје да је "Коридор 10" скоро завршен, осим десетак километара коз Грделицу и Сићево и истакла да је држава много урадила на том правцу. Како каже, то се види по броју возила јер нико не би ишао тим путем да није најсавременији.

Додаје да је потребно додатно унапредити ауто-пут, средити одморишта, како би се сви они који иду у ове делове Европе одлучили да иду преко Србије.

"Пут није само пут већ и све оно поред", рекла је Михајловићева.

Када је реч о евентуалном повећању путарина, министарка је навела да се о томе није говорило у Влади.

Подсећа да се сви увек жале на гужве и да то није случај само у Срибји јер се свуда у Европи ради на одржавању путева.

Додаје да то не може да се ради по киши и снегу. Њена препорука је да је користи електронска наплата путарине која је доступна на свакој наплатној станици у Србији.

Михајловићева истиче да у Србији постоји стално повећање броја аутомобила и додаје да се и у Влади понекад изненаде.

Нови инвестициони циклус 

Истиче да је све спремно за нови инвестициони циклус. Најавила је следеће године радове на ауто-путу Ниш–Мердаре–Приштина, против чега је, како каже, само српска опозиција.

Истиче да је важно да Србија буде премрежена добрим путевима и да на тај начин има излаз на луку, што је стратешки важно. Већ сада постоји гаранција од 200 милиона евра за прву деоницу Ниш–Плочник.

Такође, Михајловићева је говорила о изградњи "Моравског коридора", који је оценила као можда најважнији Коридор после "Коридора 10" јер пролази кроз "срце" Србије.

Додала је и да се очекују разговори о путу Београд–Сарајево.

"Када погледате Србију, Србија је на незаобилазном месту", поручила је министарка и упитала зашто се то није користило раније.

Према њеним речима, да је раније било више инфраструктурник пројеката, било би и мање сукоба.

Подсећа да је важно да кроз Албанију изађемо на луку, да "Коридором 11" изађемо на луку Бар и да се настави рехабилитација пруге. Због тога сутра путује у Подгорицу где ће се разговарати о новим регионалним пројектима.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво