Уштеда од девет одсто у потрошњи енергије до краја године

Србија ће до краја године уштедети девет одсто укупне потрошње енергије, што је и један од захтева на путу ка Европској унији. У Министарству енергетике кажу да је то резултат мера енергетске ефикасности јавних објекта, јер реализацијом сваког пројекта штеди се до 40 одсто енергије. За те послове, припрема се и подршка грађанима.

Крушевац, Ужице, Параћин и Врбас ће уз швајцарску подршку обновити 23 вртића и школе. Са тим пројектима боре се за Европску енергетску награду побољшања енергетске ефикасности јавних објеката. У Крушевцу кажу да користе и све друге могућности.

Помоћница градоначелника Крушевца Оливера Дреновац наводи да се та локална самоуправа одазивала на позиве које Министарство енергетике преко буџетског фонда енергетске ефикасности расписује сваке године.

"Јављали смо се и на позив Канцеларије за јавна улагања тако да су и ту неки објекти енергетски унапређени. То већ видимо кроз уштеде у буџету у делу плаћања енергената", истакла је Оливера Дреновац.

Средства из Буџетског фонда енергетске ефикасности овог месеца добиће још 15 пројеката за обнову болница и школа широм земље.

Помоћник министра енергетике Милош Бањац указује да јавни сектор у Србији, за који је углавном намењен тај фонд, троши око 300 милиона евра годишње само за енергију.

"Према нашим проценама, имаћемо неких 129 милиона евра уштеде сваке године, тако да ћемо врло брзо да иплатимо сва уложена средства", рекао је Бањац.

Користе се и средства из европских фондова, а неке локалне самоуправе већ помажу и грађанима да унапреде енергетску ефикасност. У Ужицу ове године подржаће више од 200 индивидуалних мера.

Немања Нешић, заменик градоначелника Ужица, каже да се те мере односе како на суфинасирање израде термоизолације, замену столарије, набавку котлова за енергетски прихватљивија горива и још неке друге мере.

За подршку грађанима у тим пословима и Влада припрема такозвани риволвинг фонд енергетске ефикасности.

"То ће бити Фонд који ће се бавити и том врстом кредитирања, односно субвенционисањем грађана да могу самостално да аплицирају за повољне кредите или чак и субвенције да добију за реновирање својих објеката", објашњава Бањац.

Значајне уштеде енергената остварују и топлане. Најбоље резултате у подизању мера енергетске ефикасности имају градови и општине који имају енергетске менаџере. Све локалне самоуправе које имају више од 20.000 становника морају да их именују.

број коментара 0 пошаљи коментар