Министри региона у Београду разматраће одлуку Приштине

Министри задужени за трговину, пољопривреду и економију из четири земље региона састаће се идуће среде у Београду како би размотрили новонасталу ситуацију након што су привремене институције у Приштини увеле "заштитне мере" на увоз појединих врста воћа и поврћа и кукуруза.

Како је Танјугу речено у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, домаћин састанка биће министар Расим Љајић, а како је најављено, присуствоваће македонски министар пољопривреде Љупчо Николовски, црногорска министарка за економију Драгица Секулић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Очекује се да ће министри заузети заједнички став о најновијој одлуци привремених институција у Приштини које су пре два дана почеле да примењују заштитну царину од 30 одсто на увоз појединих врста воћа и поврћа и кукуруза.

Министар Љајић је јуче рекао да ће тражити хитан састанак са ресорним министрима БиХ и Македоније, као и хитну седницу Комитета ЦЕФТА, поводом најновије одлуке привремених институција у Приштини, с обзиром на то да је том одлуком директно прекршен ЦЕФТА споразум.

Привремене косовске институције, каже Љајић, морају јасно да кажу да ли и даље желе да буду део ЦЕФТА споразума или не желе.

"Нема чланице ЦЕФТА према којој приштинске власти нису увеле бар по једну ванцаринску баријеру, а ова најновија се односи на све. Очигледно је да принципи слободног кретања роба и услуга за косовске власти важе само онда када то њима одговара", рекао је јуче Љајић.

Нагласио је да је такав однос у супротности не само са идејом о заједничком економском простору у овом делу Европе већ и са темељним вредностима савремене економије у свету.

Министарство трговине и индустрије привремених институција у Приштини од пре два дана примењује заштитну царину од 30 одсто на увоз појединих врста воћа и поврћа и кукуруза и односи се, како су навели, на "све трговинске партнере".

Пошто се царина примењује искључиво на сезонско воће и поврће (краставац, парадајз, паприка, купус, спанаћ, лук, шаргарепа, махунарке, кромпир, лубеница, диња, јабука, крушка, шљива, вишња, трешња, јагода, малина, купина) и кукуруз, веома је извесно да ће највећу штету од ове одлуке претрпети чланице ЦЕФТА, упозорио је Љајић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво