НБС: Дијаспора послала у Србију 1,33 милијарде евра за пет месеци

Tоком пет месеци 2018. године, дијаспора је у Србију послала једну милијарду и 336 милиона евра, што је за 14,5 одсто више него прошле године, према прелиминарним платнобилансним подацима Народне банке Србије.

Према подацима о регистрованим дознакама за пет месеци ове године, преко брзог трансфера новца и рачуна извршено је око 700.000 трансакција, кажу у НБС за Танјуг.

Просечан износ примљених дознака разликује се у зависности од дестинације и начина њиховог слања, нпр. преко брзог трансфера новца просечан износ дознаке се креће око 280 евра, а преко рачуна је знатно већи. 

Према проценама НБС, за пет месеци ове године, прилив по основу нерегистрованих дознака (ван банкарских рачуна и брзог трансфера новца) износио је око 618 милиона евра.

Посматрано по земљама, највише дознака у последњих пет година, као и у првом тромесечју 2018. године, долази из земаља у којима живи и ради велики део наше дијаспоре, пре свега из Немачке, Швајцарске, Аустрије и Француске, а највећи део прилива дознака реализује се у еврима (око 80 одсто).

У последњих пет година, како кажу у НБС, прилив дознака у Србију релативно је стабилан, а њихово учешће у бруто домаћем производу креће се око осам одсто, што у централној банци очекују и у овој години.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво