НБС: Дијаспора послала у Србију 1,33 милијарде евра за пет месеци

Tоком пет месеци 2018. године, дијаспора је у Србију послала једну милијарду и 336 милиона евра, што је за 14,5 одсто више него прошле године, према прелиминарним платнобилансним подацима Народне банке Србије.

Према подацима о регистрованим дознакама за пет месеци ове године, преко брзог трансфера новца и рачуна извршено је око 700.000 трансакција, кажу у НБС за Танјуг.

Просечан износ примљених дознака разликује се у зависности од дестинације и начина њиховог слања, нпр. преко брзог трансфера новца просечан износ дознаке се креће око 280 евра, а преко рачуна је знатно већи. 

Према проценама НБС, за пет месеци ове године, прилив по основу нерегистрованих дознака (ван банкарских рачуна и брзог трансфера новца) износио је око 618 милиона евра.

Посматрано по земљама, највише дознака у последњих пет година, као и у првом тромесечју 2018. године, долази из земаља у којима живи и ради велики део наше дијаспоре, пре свега из Немачке, Швајцарске, Аустрије и Француске, а највећи део прилива дознака реализује се у еврима (око 80 одсто).

У последњих пет година, како кажу у НБС, прилив дознака у Србију релативно је стабилан, а њихово учешће у бруто домаћем производу креће се око осам одсто, што у централној банци очекују и у овој години.

број коментара 7 пошаљи коментар
(субота, 21. јул 2018, 01:06)
anonymous [нерегистровани]

A ministarsvo za Dijasporu ukinuto

Vlada nas je nagradila kao najveceg stranog investitora (donatora) ukidanjem ministarsva za dijasporu?!

(петак, 20. јул 2018, 19:12)
anonymous [нерегистровани]

To znaci da smo i dalje lenji

8% od stranih doznaka je ogroman procenat. To samo govori koliko lenjosti je prisutno, u tako, poljoprivredno, bogatoj zemlji.

(петак, 20. јул 2018, 16:14)
anonymous [нерегистровани]

@Neverovatno

Помножи то са најмање 2, сви ми донесемо и потрошимо кеш који не пролази кроз књиге.

(петак, 20. јул 2018, 16:05)
anonymous [нерегистровани]

Ima i vise

Para koje unesemo u zemlju. Nadam se da ce se stvoriti uslovi za povratak i da ulazemo u nasu zemlju, nasu poljoprivredu.

(петак, 20. јул 2018, 14:15)
anonymous [нерегистровани]

Gotovina

Pa kad putujem u Srbiju donesem minimum 2-3 hiljade. Zasto bi slao preko banaka pa da mi uzimaju procente? Znaci ova cifra je sigurno 3 puta veca ako se racuna i gotovina koja udje neregistrovano.

(петак, 20. јул 2018, 13:39)
Aлекса [нерегистровани]

Званична процена, али не осликава стварност.

Стварност је да ми исељеници, којима је срце још у Србији, и Србија у срцу, много више донесемо у Србију него што се заведе у званичним записима.
Плаћа се картицама, долази се на одмор, обнављају куће, помаже родитељима и родбини...
Када једног лепог дана власт схвати која је моћ исељеника и шта све могу да ураде за Србију, када створе услове да повратници примене своје знање и искуство, уложе и развију посао, онда ће земљи кренути набоље.
Дотле, желимо вам пуно среће са страним инвеститорима.

(петак, 20. јул 2018, 13:00)
anonymous [нерегистровани]

Neverovatno

8% BDP-a?