Које субвенције и под којим условима чекају домаће инвеститоре

Домаћи инвеститори већ три године лакше могу добити подстицаје за ноовотворено радно место, а прошле године свега 12 компанија ушло је у такав пројекат. У јуну је расписан нови конкурс на који су стигле три пријаве, а сви инвеститори, домаћи и страни, имају једнака права на субвенције.

У марту градилиште, сада готово завршен још један погон компаније "Банком" у Обреновцу. Инвестиција вредна 16 милиона евра намењена је преради домаће соје у уље, брашно и широку лепезу протеинских производа.

Од државе су бесповратно добили 350.000 евра субвенције за 50 радника, али ће их, кажу, у септембру на производним линијама бити бар 60.

"Тренутно извозимо у преко 30 земаља Европе и света. Важно је напоменути да су сви наши производи генетски немодификовани, што све захтевније и све динамичније међународно тржиште препознаје као једну од основних карактеристика квалитета", каже Биљана Меселаџија, пи-ар компаније "Банком".

Важно је у шта, али и где инвеститор улаже. Зависно од развијености, општине су разврстане у пет категорија. У девастираним подручјима довољно је да инвестиција упошљава најмање десет радника, за које држава даје по 7.000 евра и помоћ до чак 30 одсто укупне инвестиције.

"Када говоримо о новим уговарањима, за то је опредељено нешто више од десет милиона евра. Од тога 4,2 милиона су за пројекте до 100 нових радних места, а остатак је за пројекте преко 100 радних места", рекао је Драган Стевановић, државни секретар Министарства привреде.

Од домаћих инвеститора субвенције су први искористили "Бекамент" и "Алфа плам". У прошлој години потписано је још 12 уговора, за пројекте вредне више од 18 милиона евра, који би требало да запосле 603 радника. Помоћ државе од преко два милиона евра добијају фазно.

"Идентификоване су локалне самоуправе као бањска подручја и предвидели смо могућност за све оне који су спремни да инвестирају новац и улажу у хотелске капацитете у овим локалним самоуправама да остваре право на ове подстицаје", рекао је Стевановић.

За добијање државних подстицаја, предност имају предузећа која су производно и извозно оријентисана. Из сектора услуга то могу бити фирме које су окренуте међународној трговини, а отварају најмање 15 радних места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво