Етингер за РТС: Наша заједничка амбиција је 2025. година

Европски комесар за буџет и људске ресурсе Гинтер Етингер рекао је за РТС да Србија мора да ради на економском расту како би била партнер на јединственом тржишту и привукла инвеститоре.

О очекивањима Европске комисије од Србије, с комесаром Гинтером Етингером разговарала је Весна Дамјанић.

"Европска комисија је презентовала следећи буџетски период од 2021. до 2027. и о њему сам информисао српске званичнике како бисмо направили план за финансијску помоћ и новац из претприступних фондова, како би Србија спровела реформе и постала пуноправна чланица Уније", рекао је Етингер на почетку интервјуа.

Да ли у том временском периоду, од 2021. године, Србија може да очекује више новца из претприступних фондова?

"Да, ја блиско сарађујем с колегама, Могеринијевом и Ханом како бисмо стабилизовали реформе и финансирали важне пројекте који ће допринети региону Западног Балкана и то је око милијарду евра годишње, што је 25 одсто више него сада."

Дакле, овај план не искључује идеју и могућност да Србија постане чланица 2025. године?

"Не, не уопште. Чланство је повезано са поглављима и преговорима и, када дођемо до договора, ми ћемо одмах модернизовати наш план."

Где сада видите највеће изазове за Србију када је реч о постизању пуноправног чланства и када је реч о трошењу новца из буџета?

"Пре свега, то је постизање европских стандарда: јединственог тржишта, увоза–извоза и конкурентности. Како испунити те стандарде, наш је примарни циљ и амбиција."

Колико смо близу тих стандарда?

"Све више и више ви испуњавате ваше обавезе. То је сложен посао када је реч о постизању конкурентности. Србија мора да ради на економском расту како би била партнер на нашем јединственом тржишту и привукла инвеститоре. Потом, ту је прихватање вредности у вези са владавином права и добросуседском политиком."

У овом тренутку, имајући у виду испуњавање свих ових стандарда, да ли је реално да Србија постане чланица 2025?

"Та 2025. година је наша заједничка амбиција која зависи од развоја Србије, али и развоја Европске уније, од воље обе стране и мислим да је оствариво. Ако погледамо уназад, Србија је као кандидат остварила велики прогрес и много тога је решено и урађено. Уколико би се процес убрзао, 2025. била би реалистична."

Рекли сте воља, да доста зависи од воље, политичке, али ту је велико питање када говоримо и о економским и о политичким питањима, а то је дијалог Приштине и Београда. Да ли је то највећа препрека за наше чланство у Унији?

"Са нашег становишта, оно што важи за све наше чланице јесу јасни односи, без конфликта међу суседима."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи