Антић: Четири компаније заинтересоване за РТБ Бор

Министар енергетике Александар Антић каже за РТС да је обавеза будућег стратешког партнера за РТБ Бор да, у периоду док се контролише приватизациони циклус, сачува постојећи број радних места. Антић истиче да су се, већ у првом дану, на оглас за РТБ Бор јавиле четири компаније за откуп документације која није јефтина.

Александар Антић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је РТБ Бор стратешки значајна компанија са утицајем на нашу економију.

"Значајно је да РТБ Бор настави да се развија и да буде стабилан и због тога инсистирамо на 350 милиона америчких долара инвестиција. Од стратешког партнера очекујемо снажнији основни план и далеко више инвестиција. Инсистирамо на снажном инвестиционом циклусу највише у рударству са идејом да РТБ дугорочно пуни топионицу сопственим рудама и концентратима и да у наредом периоду повећа капацитете", објашњава Антић.

Додаје да је обавеза будућег стратешког партнера да у периоду док се контролише приватизациони циклус, сачува постојећи број радних места.

"Очекујемо да ће по завршетку тог циклуса бити неопходан додатни број радника. Верујемо да ће бити сачуван овај број радних места плус да ће бити додатног запошљавања радника. Обавезе за историјска дуговања су такође на стратешком партнеру. Ми питамо на тендеру стратешког партнера колико процента власништва тражи за 350 милиона долара", истиче министар Антић.

Каже да се у протекле две године разговарало са 11 светских рударских компанија које су анализирале стање у РТБ-у Бор.

"Очекујемо да ће оне узети активно учешће на тендеру и то је озбиљан међународни тендер. Само у првом дану, а оглас смо објавили јуче, јавиле су се четири компаније за откуп документације која, морам да напоменем, није јефтина. Очекујемо понуде до 20. августа и да након што изаберемо најповољнијег понуђача, до краја године закључимо уговор када уплате 100 милиона долара што је услов", напомиње Антић.

Истиче да су Петрохемија и МСК-а били малтене на коленима и да су ова и прошла влада учиниле огроман напор да се те компаниује сачувају.

"Петрохемија добро ради, МСК такође стабилно ради, нажалост Азотара је у последњих неколико месеци наставила да генерише губитке и стечај је једино могуће решење", објашњава министар.

Додаје да се са великом пажњом гледа на раднике и читаву ситуацију у Азотари.

"Разговарамо са радницима и покушавамо да нађемо најбоља решења. Стечај као такав мора да иде, добар социјални програм за запослене, брз и ефикасан стечајни поступак и да понудимо Азотару из стечаја на продају", каже Антић.

Уз подршку Светске банке, Министарство ради на отклањању неправилности у локалним заједницама које шаљу спискове најугроженијих за бесплатне киловате, а министар Антић каже да је нова уредба у процедури и да би она од 1. септембра требало да почне да се примењује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво