Влада тражи стратешког партнера за РТБ Бор, докапитализација 350 милиона долара

Влада сутра објављује тендер за избор стратешког инвеститора за Рударско-топионичарски басен "Бор". Како РТС сазнаје, Влада тражи стратешког партнера који новчаном докапитализацијом од 350 милиона америчких долара може постати власник удела у РТБ-у.

Заинтересовани стратешки патнери за РТБ могу се јавити до 20. августа. Предуслов за разматрање пријава је и депозит или банкарска гаранција од милион америчких долара.

Могу конкурисати стратешки партнери који се последњих десет година у континуитету баве експлоатацијом бакра и осталих обојених и племенитих метала са приходом од најмање пола милијарде америчких долара у протеклој години.

За приватизациону документацију мора се уплатити накнада од десет хиљада америчких долара.

Интересовање за РТБ је до сада показало 11 компанија из Русије, Кине, Канаде, Турске и казахстанско-европски конзорцијум. Влади је приоритет да очува 5.000 радних места и отвори могућност за нова запошљавања.

"Нама је потребна једна снажна рударска компанија која има исту визију развоја Бора какву је дефинисала Влада Републике Србије. То мора бити једна развојна стратегија, то мора бити један инвестициони циклус да РТБ стабилизује и да РТБ остане оно што јесте – стратешки важна компанија са једним капиталним утицајем на нашу укупну економију. Компанија од које суштински зависи све у источној Србији", наглашава Александар Антић, министар рударства и енергетике.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић сматра да је важно да будући стратешки партнер дође са свежим капиталом и да затвори практично све оне рупе којих, нажалост, у Бору данас има пуно.

"Ако бисмо добили таквог стратешког патнера у коме и држава и стратешки партнер виде свој дугорочни интерес, мислим да би то било решење за Бор", наводи Савић.

Природни ресурси борског краја су национално благо и из Владе поручују да су потпуно заштићени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво