Споразум о слободној трговини између Јапана и ЕУ

Јапан и Европска унија потписали су свеобухватни споразум о слободној трговини. Обе стране се надају да ће споразум деловати као противтежа протекционистичким силама које је покренула трговинска политика америчког председника Доналда Трампа, јавља "Ројтерс".

Амбициозан трговински пакт, с којим настаје највећа светска отворена економска зона, стиже у време страховања да ће трговински рат између Сједињених Држава и Кине умањити улогу слободне трговине у глобалном економском поретку.

Трговински споразум је потписао јапански премијер Шинзо Абе са председником Европског савета Доналдом Туском, који је представљао лидере 28 држава чланица ЕУ, и са председником Европске комисије Жан Клодом Јункером.

Јапан и ЕУ имају удео од око једне трећине у глобалном бруто домаћем производу, а узајамни трговински односи имају довољно простора за раст, кажу званичници европског блока који очекују да ће овај споразум подстаћи привредни раст ЕУ за 0,8 одсто, а јапански за 0,3 одсто дугорочно.

Споразум ће, како је раније објавила америчка агенција АП, омогућити ниже цене европских вина и свињетине за јапанске потрошаче, док ће Европљанима постати јефтинији јапански делови за машине, чај и риба.

Њиме се укида око 99 одсто увозних тарифа на јапанску робу у ЕУ, и за сада око 94 одсто царина на европски увоз из Јапана, али ће наредних година и тај проценат порасти на 99 посто. Тренутна разлика је последица изузетака направљених код неке робе, попут пиринча, културолошки и политички осетљивог производа који Јапан штити деценијама.

ЕУ је објавила да ће либерализација трговине довести до раста извоза хемијских производа, одеће, козметике и пива у Јапан, што ће обезбедити сигурност радних места у Европи. Јапанци ће из Европе такође добити јефтиније сиреве, као што су пармезан, гауда и чедар, као и чоколаде и кекс, пренео је АП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво