Француски предузетници све више заинтересовани за Србију

Трговинска сарадња између Србије и Француске значајно расте последњих година. Прошле године раст је био 17 одсто и премашено је милијарду евра, рекла је за РТС директорка Француско-српске привредне коморе у Београду Сања Иванић.

Сања Иванић је, гостујући у Дневнику РТС-а уочи сусрета председника Вучић и Макрона у Паризу, рекла да се нада да ће данас бити познат датум посете Емануела Макрона Србији јер је то важно из више разлога.

Како је навела, са председником у делегацији долазе и предузетници. Додаје да Французе интересује енергетски сектор и инфраструктура. Поред тога, заинтересовани су за прехрамбену индустрију, производњу, сервисне индустрије...

Последњих година актуелна је и дигитална индустрија, што је Француској један од приоритета, нарочито улагање у истраживање вештачке интелигенције.

Сања Иванић додаје да последњих година стижу и упити за српске инвестије у Француској али напомиње да то иде теже јер је француско тржиште конкурентно и велико и домаће фирме често немају капацитет за толику производњу. Због тога је, каже, неопходна стратегија, јер у Србији постоји потенцијал.

Француске компаније су задовољне пословним амбијентом у Срибји, рекла је Иванићева и напоменула да су све фирме које су дошле, остале у Србији и развиле пословање.

Како каже, простора за побољшање увек има а то се односи на политичку стабилност, транспарентност, олакшице и административне проблеме.

Сања Иванић напомиње и да се коначно мала и средња предузећа из Француске интересују за Србију, што је ново, јер је француска привреда много опрезнија од других и треба им времена да буду сигурни да је земља безбедна.

Навела је да је у првих шест месеци ове године седам малих и средњих предузећа из Француске дошло у Србију, а у претходних шест година било их је укупно пет.

број коментара 0 Пошаљи коментар