Француска важно тржиште за Србију, али и значајан инвеститор

Привредна сарадња Србије и Француске протеклих година све је значајнија, о чему сведоче бројне инвестиције Француза. Подаци за први квартал ове године показују да укупна спољнотрговинска размена у роби са Француском износи 259,3 милиона евра.

Компаније из Француске све више инвестирају у нашу земљу, а у последњих неколико месеци у Београду биле су две министарске посете, министра спољних послова и министарке спорта Француске. Више парламентарних делегација те земље посетило је Србију, а за уторак је заказан сусрет француског председника Емануела Макрона и председника Србије Александра Вучића у Паризу.

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони недавно је поводом обележавања 14. јула, националног празника те земље, рекао да је предстојећа посета председника Вучића веома важна за односе две земље, као и да Француска снажно подржава економске реформе, залагње за регионалну стабилност и стратешке одлуке Србије на европском путу.

Две су концесије које су добили Французи значајне, она за депонију у Винчи, која је додељена француско-јапанском конзорцијуму, и за аеродром "Никола Тесла" коју је добила фирма "Венси".

Ниво улагања у Србију из Француске расте из године у годину. Према подацима Народне банке Србије, од 2010. закључно с првим кварталом прошле године, у Србију је ушло преко 750 милиона евра из Француске и у том периоду Француска се нашла на 7. месту међу земљама са највећим нето улагањима у Србију.

За сада, најбољи промотери сарадње између две земље су заправо "економске дипломате", односно 4.624 фирме у нашој земљи које остварују спољнотрговинску размену Француском.

Како је Француска високо софистицирано и захтевно тржиште са готово 67 милиона становника и чија територија обухвата петину површине Европе, она је према оцени зналаца за српске привреднике својеврстан прозор и искорак у земље Северне Африке и бивше француске колоније, земље Магреба (Алжир, Тунис, Мароко).

"Разуђен" извоз у Француску

Српски извоз у Француску је разуђен, па у њу извозимо од пнеуматика и производа дрвне индустрије до делова за аутомобиле. Ипак, у тој земљи смо међу француским увозницима највише познати по прерађеној малини, купини и вишњи, па управо у том сектору наши привредници виде велику шансу и настоје да подигну сопствене капацитете за прераду воћа али и поврћа и меса.

Србија у трговинској размени са Француском бележи још увек дефицит, о чему сведоче и подаци Републичког завода за статистику (РЗС) за први квартал 2018. године.

Укупан извоз у роби за први квартал ове године износи 110,8 милиона евра, а увезена је роба у вредности од 148,5 милиона, што чини покривеност увоза извозом од 74,6 процента.

У прошлој години укупна спољнотрговинска размена у роби са Француском износила је 995,2 милиона евра од чега је наш извоз у ту земљу био 438,3 милиона евра.

Према информацијама Привредне коморе Србије (ПКС), фирме из Француске су заинтересоване за сарадњу и инвестирање у области енергетике (компаније Alcom, Mécamidi, SARL 2E, за пројекте изградње мини хидроцентрала, као и за инвестирање у соларне електране и друге обновљиве изворе енергије), пољопривреде, саобраћаја, нарочито по моделу јавно-приватних партнерстава и концесија, заштите животне средине информационо-комуникационих технологија.

Интересовање за изградњу инфраструктуре

Посебан интерес Французи показују за учешће у пројектима путних и железничких Коридора 10 и 11, као и за изградњу метроа у Београду.

Колико је француским компанијама српско тржиште постало интересантно, сведочи и недавни састанак представника српских предузећа из области грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре са делегацијом француског пословног удружења "Покрет француских компанија" - МЕДЕФ, које окупља компаније у чијем саставу ради више од 400.000 људи и чији је приход око 125 милијарди евра.

Један од резултата тог скупа је и исказана снажна жеља француских предузећа да учествују у изградњи пруге од аеродрома "Никола Тесла" у Београду до града.

У наредном периоду, оцењују у ПКС, потребно је радити на промоцији привреде Србије и њених привредних потенцијала кроз разне семинаре, радионице, у свим већим регијама у Француској, успоставити контакте и организовати састанке са трговинским и дистрибутивним ланцима у Француској, ради представљања српских произвођача из прехрамбене индустрије у циљу директног пласмана српских производа на француско тржиште.

Иначе, историјске везе две земље сежу до средњег века и женидбе српског краља Уроша принцезом Јеленом Анжујском, званични дипломатски односи успостављају се након Берлинског конгреса 1879. али тек 1974. године, потписује се за то време један од најзначајнихих међудржавних споразума између СФРЈ и Француске - Споразум о избегавању двоструког опорезивања у области пореза на доходак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво