Вучић: За три месеца значајно повећање плата за медицинске раднике

Председник Србије Александар Вучић најавио је значајно повећање плата за три до три и по месеца за медицинске раднике и подвукао да се резултати спроведених реформи одлично виде у Врњачкој Бањи, која се мења и напредује.

Александар Вучић је на постављању камена темељца хотела "Меркур палас", новог објекта специјалне болнице "Меркур", рекао да је и ту видео много лекара, медицинских сестара који раде свој тежак посао, да је посебно фасциниран послом који обављају медицинске сестре и поручио им да могу да ускоро, за три до три и по месеца, да очекују значајно повећање плата.

Како је рекао, све ће се учинити да остану овде, да остану у својој земљи, да раде и да се неправда неисплаћивања довољних плата за оне који обављају најтеже послове у будућности исправи.

Председник Србије је рекао да су се неки смејали на почетку реформи, али да се успех и резултати тих реформи виде и у Врњачкој Бањи.

Навео је да убудуће, наставком рада, реформи, медицински радници неће маштати да одлазе у развијеније земље попут Немачке, већ да ће и Бања изгледати као што изгледају бање у тој земљи, а и плате неће бити пет-шест пута ниже него тамо, већ ће се та разлика смањивати.

Осврнуо се и на Национални базен који се налази у том месту, додао да надлежни сада "траже" још милион евра да се он покрије и да би тиме не само наши пливачи, ватерполисти, већ и из многих земаља у свету долазили у Бању и тренирали.

Вучић је оценио и да промене које се виде у Врњачкој Бањи најмање примећују мештани, али зато највише они који у њу долазе, наводећи да се и сам изненади колико се Бања мења, напредује, колико је нових фасада, ту је и фонтана, амфитеатар, променада...

Како је рекао, министар Расим Љајић воли да каже да је Врњачка Бања "усисивач" пара, али и да се све што се уложи добро и искористи.

Постављен камен темељац за "Меркур палас"  

Министар здравља Златибор Лончар и директор болнице Дејан Станојевић поставили су камен темељац, а присуствовала је и министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић, као и директор "Коридора Србије" Зоран Бабић, који је из тог града.

Министар здравља је изразио задовољство што се налази у месту које има толико дугу традицију у лечењу пацијената, као и да о успеху у привлачењу туриста говоре сами резултати те српске бање.

Истиче, међутим, да је све више бања у целом свету, па да бисмо били конкурентни, морамо да улажемо у наше бање, како би биле модерне и задовољиле потребе модерног пацијента.

Подвукао је да је реч о великој инвестицији која ће се вратити грађанима Врњачке Бање, јер након изградње објекта, тај центар посећиваће и инострани гости.

Навео је да у специјалној болници "Меркур" ради око 50 лекара и најавио да ће се, ако се буду ширили капацитети у тој установи, повећавати и број запослених, али и људи који се специјализују.

Министар Љајић је рекао је да у години јубилеја, када Врњачка Бања слави 150 година, нико не може да верује како се из годину у годину мења набоље.

За само три године, према његовим речима, број ноћења је повећан за 40 одсто, те је у складу са порастом туризма држава помогла Врњачку Бању са 150 милиона динара. "Све је у знаку 150", нагласио је он.

Истиче да је 132 милијарде динара одвојено само за инфраструктурне пројекте у Врњачкој Бањи, али да је у плану да се ураде још две битне ствари.

"Реконструкција Црквеног брда, правимо нову површину, нови плато и реконструкција великог тунела из Другог светског рата који ће постати нова туристичка атракција", казао је Љајић.

Нови хотел по светским стандардима 

Директор Станојевић је подсетио да је пре 94 године направљена вила "Сплендор" и да је тиме Врњачка Бања дефинисана у Србији као туристичко место.

Истакао је да ће се нови хотел градити по светским стандардима који ће задовољити све потребе модерног госта, али који неће запоставити традицију.

Он је прецизирао да здравствени туризам има највећи раст у нашој земљи, те да ће се у наредним годинама у ту врсту туристичке понуде све више улагати.

Каже да у специјалној болници "Меркур" тренутно борави 736 гостију, а да је укупан капацитет 775, што је 95 одсто попуњености. "У овом тренутку не постоји ниједна болница у Србији која има толики број гостију", истакао је Станојевић.

Станојевић каже да се у тој болници лечи више од 400 дијабетичара, што је највећи број на једном месту у целој Европи.

Најавио је да ће запошљавати младе људе који се школују у Србији, како би их задржали да остану у земљи.

Будући хотел, чија ће изградња коштати око четири милиона евра, простираће се на површини од 6.500 квадратних метара, а садржаће 58 соба и апартмана.

"Меркур палас" биће намењен пружању услуга здравственог туризма, те ће у свом комплексу садржати и велнес и спа центар – са отвореним и затвореним базеном, масажама и третманима, фитнес центар, естетску медицину, мултифункционалну салу, медицински блок са комплетном дијагностиком и терапијама.

Из специјалне болнице "Меркур" кажу да је ово значајан тренутак за Врњачку Бању, јер ће обележити почетак стварања новог туристичког комплекса какав још не постоји у Бањи.

Визија болнице је, наводе, да постану лидери у пружању услуга здравственог туризма не само у земљи већ и у региону, а томе ће, кажу, изградња тог модерног и луксузног објекта допринети.

За реализацију тог пројекта, како се наводи, добијена је подршка државних институција, што указује на његов значај за државу Србију.

Наводи се да је Специјална болница "Меркур" у претходној деценији уложила значајна сопствена средства у модернизацију опреме, постојећих и изградњу нових објеката.

Додатни садржаји укључиће велнес и спа центар (који ће се простирати на 1.000 метара квадратних са отвореним и затвореним базеном, масажама и третманима), фитнес центар, естетску медицину, мултифункционалну салу, медицински блок са комплетном дијагностиком и терапијама, са свим пратећим садржајима једног савременог спа и медицинског центра.

Нови објекат финансираће се делом из сопствених средстава, а делом из кредитних средстава, за шта постоје економска оправданост и неопходне сагласности, тако да ће пословање установе функционисати несметано.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво