Свечано отворена стамбена зграда у "Београду на води"

Изградња прве стамбене зграде у "Београду на води" је завршена и она је свечано отворена, након чега ће почети усељавање првих станара. Председник Србије Александар Вучић поручио је да је Београд коначно сишао на своје реке.

Врпцу су, у присуству председника Србије Александра Вучића, пресекли премијерка Ана Брнабић, министар у влади Синиша Мали, градоначелник Београда Зоран Радојичић, председник компанија "Игл Хилс" Мухамед Алабар, директор компаније "Београд на води" Никола Недељковић.

Вучић је захвалио свима који су учествовали у реализацији пројекта и рекао да је све то било вредно труда, јер нам град није дат да га конзервирамо, већ да га градимо и улепшавамо.

Поводом усељавања станара у нови стамбени објекат, рекао је да је дошло остварење наших безбројних снова, које су многи осуђивали и у које је мало ко веровао, а које се остварује упркос оних који желе да се ништа не уради.

Истичући да је само мали број људи веровао у овај резултат, указао је да је успело да се од мочваре, учкарица створи нови Београд, онај Београд који је "велики Милош" покушавао да направи, али што због српског и турског отпора није успело.

"Ми смо успели да од прљавштине и ругла створимо један од најлепших делова. Београд је коначно сишао на своје реке", навео је Вучић.

Како је рекао, успели смо јер смо веровали у успех и радили вредно.

"Рад и одлучност биле су пресудна ствар, као и посвећеност, преданост љубав према пројекту и Сррији. Ево и данас прве зграде, првих 300 станова су завршени и усељавамо их. Градимо велики булевар, дижу се две нове зграде, диже се највиша кула", нагласио је Вучић.

Подсетио је да су му се сви подсмевали, да су говорили да је изградио једну кафану и да је то све.

"Захвалио бих се и онима који су се склонили из битке, који су побегли из наших редова. Победили су и они јер су сведоци и могу да повуку поуку да онај који верује и ради побеђује. Данас онима који су радили, вама који сте веровали у себе, Србију и њене грађане хоћу да кажем да они који су се подсмевали нису успели", поручио је председник.

Нагласио је да постоји резултат, "прва победа на овој реци коју смо освојили".

Захвалио је Мухамеду Алабару, рекавши да није случајно што је баш он један од најпознатијих градитеља.

"Хвала и шеику Мухамеду бин Заједу, великом лидеру мале али нама пријатељске земље, који је веровао у овај пројекат. Без њега тешко да бисмо успели", рекао је председник.

Вучић је указао да на овом месту имамо и променаду која је међу три најлепше у Европи.

"Да бисте избегли критике најбоље је да не чиниш ништа, и не будеш ништа. Тада ће сигурно да те прескоче. Када кренеш у овакав подухват, највећу промену у граду, бићеш проклињан ако пробаш и ако не пробаш. Али то и све псовке нису проблем. Вредело је пробати и уредити ову обалу, изградити зграде, отворити Београд са река. Улепшати и обновити га. Нисмо добили град да га конзервирамо, ставимо у теглу, већ да радимо на њему и да никада не станемо. Градови живе када прате време, а не када заостају", поручио је Вучић.

Како је рекао, овакви пројекти обликују и подижу све нас.

Председник Србије је рако да "Београд на води" припада целој Србији и уједно је позвао све грађане да дођу и виде шта је све урађено, али и најавио да ће ускоро са свих београдских мостова моћи да се виде осветљене куле које ће бити прави светионик целог Београда.

Навео је да дижући цену града дижемо цену и себи и радимо много за себе и своју будућност.

Вучић је рекао и да "неће да грди протокол" али да би он позвао данас све Београђане, све грађане Србије да присуствују овом догађају.

"Србија је кренула неповратним путем у будућност и напред. То је ново лице не само Београда, него и целе Србије и сваки грађанин може да буде поносан на оно што је урађено", рекао је председник.

Још једном је захвалио Алабару и посебно шеику Мохамеду бин Заједу истичући велико пријатељство две земље уз наду да ће шеик ускоро доћи да посети Србију.

Свечаном отварању БВ Резиденсис присуствовали су и министри у влади Небојша Стефановић, Зорана Михајловић, Расим Љајић, Нела Кубуровић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, председник Скупштине Београда Никола Никодијевић.

Вучић, Брнабић, Мали и Радојичић су са Алабаром и обишли један од станова у новој згради и изразили задовољство због изгледа станова, а Вучић је упитао новинарске екипе: "Да ли вам се свиђа, људи?"

Алабар: Веровали смо у успех, ово је само почетак

Председник компаније "Игл" Мухамед Алабар истиче да је отварање првих кула пројекта "Београд на води" само почетак и захвалио купцима станова који су имали поверења у пројекат од почетка, као и званичницима Србије на подршци.

Алабар је рекао да је када је први пут срео председника Србије Александра Вучића, тада премијера, и изразио жељу да започне пројекат "Београд на води", у разговору са њим, "исте секунде" знао да ће остварити велики успех.

"Хвала вам на поверењу", поручио је Алабар Вучићу.

Додао је да је у време почетка изградње "Беогада на води" БДП Србије био негативан, али да није све у новцу, већ да су му били важно поверење, вера и љубав за наш народ.

"То је нешто што сам видео у вама, код чланова вашег тима, који су учинили да ово буде могуће и изводљиво", рекао је Алабар.

Тај тим је, истакао је, успео да доведе БДП у плус, смањи незапосленост, али да се не ради само о цифрама, јер иза тога стоје напоран рад, посвећеност, страст и љубав.

"Данас је само почетак који обележавамо отварањем зграде и хвала нашим купцима, будућим станарима, који су имали поверења у пројекат од почетка. Хвала свима на подршци - председнику, Влади Србије, градоначелнику Београда, добављачима, извођачима, целом народу", рекао је Алабар.

С обзиром на искуство које је стекао у више од 30 земаља у којима је пословао, каже да Србија може бити поносна на своје људе - раднике, добављаче, извођаче...

Обраћајући се на крају председнику Вучићу, захавлио му је на подршци коју је пружио пројекту.

"Хвала вам што се показали фантастично лидерство, на свему што сте урадили и на подршци 'Београду на води'", рекао је Алабар.

Базени, теретана, играонице за децу 

Изградњом БВ Резиденсис завршена је прва фаза пројекта, кула је висока 20 спратова и има 296 станова, који су по структури од двособних до петособних.

У згради се, од пратећих садржаја, налазе базен за децу и одрасле, теретана са најсавременијом опремом, играоница за децу, рецепција.

Ту су и два подијума за станаре - на другом и четвртом нивоу, са зеленим површинама и дечијим игралиштем, као и подземна гаража, и локали, кафићи и ресторани у приземљу.

Пројекат "Београд на води", реализује се на укупно милион квадрата, са 6.000 станова, у којима ће живети 14.000 људи, док ће 12.000 људи радити у том делу града.

У септембру 2015. године, тада премијер Србије Александар Вучић и представник "Игл хилса" Мухамед Алабар поставили су камен темељац за две стамбене куле, чиме је званично почела изградња пројекта "Београд на води", вредног 3,5 милијарди евра.

На извођењу радова су ангажоване домаће компаније и то "Миленијум Тим" и "Новкол" које су радиле ископ и постављање шипове, док је главни извођач "Енергопројект".

У оквиру пројекта, гради се и "БВ Галерија", највећи тржни центар у региону, који се ће на 300.000 квадрата, а планирани завршетак радова је 2020. године.

Такође, у изградњи су и стамбене зграде "БВ Виста" и "БВ Парк Вју" - Виста је "стигла" до 20. спрата, а Парквју до 17. спрата, а завршено је постављање шипова за Кулу Београд, највишу зграду у региону и ускоро би требало да почну главни радови.

Инфраструктура се ради паралелно са зградама, па се заједно са првом зградом отвара и прва улица у оквиру пројекта. Завршен је и први део будућег булевара.

"Београд на води" вратио Србе из дијаспоре

Миодраг Ђорђевић и Душан Васиљевић, једни од првих купаца станова у новоизграђеној згради "Београда на води", кажу да су веровали у тај пројекат и да су то показали тиме што су потписали уговоре када је све било у самом зачетку.

Ђорђевић, по професији стоматолог који је годинама радио у Немачкој и који је захваљујући послу пропутовао свет, пожелео је да се врати у Београд, јер положај река на којима лежи, каже, чине идеално место за живот.

"Зато сам одлучио да будем један од првих купаца. Ја сам још у јесен 2015. направио уговор за куповину стана, када ничега није било овде и у то време сам био убеђен да ће пројекат бити успешан", рекао је Ђорђевић новинарима након свечаног отварања стамбене зграде "Београда на води".

Каже да су за куповну стана најбитнија три параметра - локација, локација и локација, а то, наводи, зграда "Београда на води" свакако има, а да је стан на 12. спрату одабрао због солидне висине и погледа на другу обалу и залазак сунца.

Истиче да је данас упознао и прве комшије, као и да се нада да ће их убудуће упознати још више, јер ће их повезивати велика заједничка тераса, базен и теретана.

"Све је врло лепо. Погледајте терасу, променаду, то је нешто што Београд до сада није имао и што ће се убудуће градити у нашем главном граду", нагласио је Ђорђевић.

Његове комшије, Вера и Душан Васиљевић, који су се годинама бавили пољопривредом и држали фарме у Африци, Чилеу, сада се враћају на огњиште и посао препуштају деци чија жеља је да имају фарме и у Србији.

"У стан смо ушли нас двоје, али смо га купили за децу. Вера ми је родила десеторо деце и видећемо коме одговара да живи овде. Већина деце се вратила у српске крајеве, а знам да ће се и остали вратити", навео је Васиљевић.

Упитан зашто је одабрао баш стан у "Београду на води", а не неки други крај града, Васиљевић нам је одговорио "окрените се и погледајте, тај поглед ће вам све рећи".

Каже да је у успешност пројекта "веровао колико је веровао и председник".

"Ја сам био убеђен да ће бити добро иако су многи говорили да је то превара и да неће успети", подвукао је Васиљевић.

Наиме, Душан и Вера су се први уселили у кулу Београда на води, а који су од стране пројектаната и градитеља били замољени да врате кључеве како би се сви кључеви заједно уручили, што они нису хтели да ураде "ни за живу главу", те да су им након тога послали шампањац у стан.

Ту причу испричао је председник Србије на свечаном отварању зграде и обећао им је да ће и од њега добити шампањац и пожелео им да дуго и срећно живе у свом стану.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво