Шта доноси бесплатно издавање домаћих Дина картица

Од 17. августа банке су дужне да грађанима који имају текуће рачуне бесплатно издају домаћу Дина картицу. Картице ће издавати по истеку рока важења страних дебитних картица, које остају у употреби, или ако клијенти хоће да их задрже.

Нисмо навикли да банкари нешто дају бесплатно. Ипак, и то је могуће приликом обавезног издавања Дина картице. Наравно, употреба картица и потрошња доприносе пуњењу буџета па је подршку домаћој картици обилазећи Поштанску штедионицу дао и министар финансија.

"Кроз ову картицу се смањује провизија шест пута, што је значајно за грађане, али и трговце и занатлије јер они нису примали картице управо због скупе провизије", каже министар финансија Синиша Мали.

Иако је домаћа Дина картица у употреби више од деценије, њена популарност се тек очекује. Како у земљи тако и у свету – јер ће моћи да се користи на свим банкоматима и прихватним местима где је то доступно кинеској Унион пеј картици.

"Та трка интернационалних картичних система да пропишу вишу међубанкарску накнаду која је код нас износила просечно 1,1 – па до два или више процената, биће коначно ограничена на 0,2 процента за дебитне, односно 0,3 процента за кредитне, биће вишеструко смањена", рекла је Драгана Станић, директорка Платних система у НБС.

Мање и провизија и накнада

Идеја Народне банке је да се смање провизије трговцима, а посебно међубанкарске надокнаде које се наплаћују на прихватним местима.

Поред тога, плаћа се и накнада картичног система која за домаћу картицу за просечан рачун од 1.800 динaра кошта 2,16 динара, док се код страних картица плаћа процентуално од осам до 12 динара.

"Постоји законска регулатива, како код нас тако и у ЕУ, која ће додатно дефинисати после 2019. колико ће бити максималне те банкарске трансакције за трговце и мислим да ће то још више допринети безготовинском плаћању, што је и био циљ – да се сузбије сива економија", истиче Властимир Вуковић, члан Извршног одбора НЛБ банке.

Економисти сматрају да ће тек сада тржиште показати да ли ће стране картице бити исто вредноване, будући да све велике европске земље дају предност домаћим платним системима и домаћим картицама.

"Као што је идеја била динаризација, тако је и овде – веће коришћење динарских домаћих платних картица и кредитних. И смањење зависности од иностраних платних система", наводи професор Београдске банкарске академије Зоран Грубјешић.

Упоредо са домаћим картицама, очекује се и опоравак банкарског тржишта, при чему су томе допринеле домаће банке, које су све профитабилније.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво