Готова жетва пшенице, чека се формирање коначне цене

У средњем Банату је жетва практично завршена, пшеница је била засејана на 56.000 хектара, а складиштари очекују да још понеки трактор донесе род са неке од њива које су због кише морале да се жању јуче или данас. Произвођачи се надају да се брзо формира коначна цена новог рода, јер се за сада обрачунава само аконтна цена.

Произвођачи пшенице из села Неузина код Зрењанина стигли су да окончају жетву пре киша. Род је ускладиштен, али се још не зна коначна откупна цена. Далибор Трифунов произвођач из Неузине је имао 10 хектара под пшеницом и одлучио је да је остави на чување.

"Принос је био ту шест до седам тона по хектару, а робу сам предао на чување у Земљорадничку задругу ‘Агросој Неузина'", наводи Трифунов.

Истиче да су услови коректни и да му је понуђена аконтна цена од 15 динара.

У Земљорадничкој задрузи "Агросој" у Неузини екипа РТС-а је затекла камионе који одвозе пшеницу у Луку Нови Сад. Кажу а су те количине раније уговорене и намењене извозу, али да је то незнатно и да још нема озбиљнијег трговања новом пшеницом, јер сви чекају тржишно формирану цену.

"Коначну цену ћемо ипак морати да сачекамо, да бисмо онда ту разлику коју сматрамо да ће бити виша од аконтне доплатили. То је функционисало у неку руку солидно у сунцокрету, међутим није то добро, то није добро решење. Ми морамо на почетку да знамо каква ће бити продајна цена да бисмо могли да се прилагодимо тим условима", истиче Иштван Вереш из "Агросоја".

Републичка Дирекција за робне резерве откупљује 28.144 тоне домаће пшенице по цени од 18 динара за килограм са ПДВ-ом, али ратари наводе да су то мале количине које неће утицати на стање на тржишту и евентуално повећање цене.

Тренутно је на берзи цена пшенице 16,50 динара за килограм без ПДВ-а.

број коментара 0 пошаљи коментар