Шта кочи грађане да остваре право на бесплатне киловате?

У првом полугођу бесплатне киловате струје добило је 75.000 најсиромашнијих грађана. Иако је тиме достигнут број повластица из 2017, то је недовољно, па Влада уз подршку Светске банке ради на повећању броја домаћинстава која их могу користити. Главне кочнице су неинформисаност грађана и неажурност појединих локалних служби.

Примаоци новчане социјалне помоћи и дечјег додатка олакшице за струју могу добити аутоматски, али их не користе сви. У Нишу, рецимо, од 8.300 корисника то право оствари тек половина њих, а негде и много мање.

"Непропорционалност је разлог, велики број наших корисника је из нелегалних насеља, ромских насеља посебно, тако да они немају ни регистровано бројило", каже Зоран Јовић, директор Центра за социјални рад "Свети Сава" у Нишу.

И друга домаћинства у зависности од броја чланова и прихода могу рачунати на попусте за струју.

За једночлано домаћинство граница је приход до 14.116,35 динара, са два и три члана до 20.553,09 динара, за породице са четири и пет чланова до 26.985,61 динар, са шест и више чланова до 33.935,92 динара.

"Иначе грађани могу да остваре то своје право тако што подносе захтев, односно образац који се узима на пулту наше општине и то поднесу испуњено на писарницу", каже Јелена Милановић, помоћница градоначелника за друштвене делатности у Крушевцу.

Најсиромашнији грађани могу добити бесплатно до 250 киловат-сати струје месечно, што некима покрије целу потрошњу. Али ако ту количину премаше шест и по пута, за тај месец попуста нема.

Олакшице некада условљава и квадратура стана, а проблем је и што грађани нису довољно упознати са читавом процедуром.

ЕПС-ова листа енергетски заштићених купаца мења се сваког месеца.

"ЕПС добија од надлежних служби из локалних самоуправа спискове енергетски заштићених купаца и са оствареним нивоом права која су они добили, решењем одређених служби. ЕПС те спискове примењује приликом обрачуна и на основу тога се купцима одобрава попуст у рачуну за струју", објашњава Радован Станић, директор Снабдевања електричном енергијом у ЕПС-у.

Ако на рачуну нема те повластице, а грађани сматрају да на њу имају право, морају интервенисати код надлежних или социјалних центара или код службе у локалној самоуправи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво