Расте наплата пореза – шта је допринело вишку у државној каси

У првих шест месеци ове године Пореска управа је наплатила 38 милијарди динара више него у истом периоду прошле године. По расту наплате предњаче социјални доприноси и ПДВ. Вишку у државној каси допринели су и добри резултати у откривању утајених прихода.

Трећу годину заредом значајно расте наплата пореза. У првој половини ове године наплаћено је 710 милијарди динара.

Мира Станојев из Сектора наплате Пореске управе наводи да је, у односу на прошлу годину, за 5,6 одсто повећана наплата јавних прихода које администрира Пореска управа.

"Тренд раста примећује се код свих најосновнијих и најважнијих јавних прихода", истиче Мира Станојев.

Са растом већим од осам одсто, предњаче доприноси и ПДВ. Као резултат циљних контрола у порасту су и новооткривени порески приходи, најчешће ПДВ и акцизе.

Ненад Кртолица из Сектора контроле Пореске управе каже да је контрола јавних прихода извршена код 3.700 пореских обвезника.

"Скоро сваки други је имао неправилности и по том основу утврђени су неоткривени приходи од 14 милијарди динара", наводи Кртолица.

Наплата пореза на добит, која је прошле године највише порасла, на истом је нивоу, а на добар тренд привреде упућују други показатељи.

С обзиром на то да је прошла година била рекордна по наплати и повраћају ПДВ-а, још је значајнији податак да је од почетка године привредницима враћено 124 милијарде динара ПДВ-а, што је за 20 одсто више него у истом периоду лане.

Повећан број новооснованих предузећа

Према подацима АПР-а, у првој половини ове године за четири одсто је повећан број новооснованих предузећа.

Код предузетника је тај проценат виши – готово 19.000 њих започело је бизнис.

У истом периоду смањио се број угашених фирми.

Директор Агенције за привредне регистре Звонко Обрадовић истиче да је број привредних субјеката близу 400.000.

"То је јако добра порука и говори о поправљању привредног амбијента и одређеној одлуци људи да се више опредељују за покретање сопственог бизниса", оцењује Обрадовић.

Откривено шест милијарди утајеног пореза ове године

Док министар финансија до краја године најављује нове подстицаје привреди, уз скраћење рока за враћање ПДВ-а и смањење пореза на зараде, о сузбијању привредног криминала брине посебан сектор Пореске управе.

Главна инспекторка Пореске полиције Нада Новосел истиче изузетну сарадњу Пореске полиције, Тужилаштва за организовани криминал и СБПОК-а.

"У протеклом периоду открили смо четири организоване криминалне групе, чији извршиоци су извели најтежа дела из области привреде", наводи Новосел.

Из ових предмета, како додаје, девет лица је лишено слободе, а износ утајеног пореза је виши од 451 милион динара.

У акцијама од почетка године, Пореска полиција је открила око шест милијарди динара утајеног пореза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво