"Србија у завршној фази приступања СТО"

На отварању Парламентарне конференције о олакшавању трговине и инвестицијама на Западном Балкану, која се одржава у Скупштини Србије, речено је да је Србија у завршној фази приступања Светској трговинској организацији (СТО), као и да ће нам чланство донети многе користи.

Стални комитет Парламентарне скупштине Медитерана организује данас и сутра Парламентарну конференцију о олакшавању трговине и инвестицијама на Западном Балкану, у сарадњи са Светском трговинском организацијом.

На конференцији учествује више од 100 представника националних и регионалних парламентарних делегација из земаља чланица Парламентарне скупштине Медитерана, придружених земаља и организација, Европског парламента и високи званичници Владе Србије.

Помоћница министра трговине Србије Оливера Јоцић поручила је да иако међународни трговински систем пролази кроз озбиљне изазове, како их називају – "трговинки рат" или "царински рат", што је претерано, тај систем се никада неће распасти.

"Незамислив је сценарио о распаду међународног економског система", нагласила је Јоцићева.

Подсетила је да је СТО глобална организација са 164 земаље и царинске територије, што је 84 одсто свих земаља света.

Јоцићева је нагласила да СТО покрива 98 одсто светске трговине и навела да су користи од чланства у тој организацији – преференцијални приступ тржишту за чланице, систем заштите од нелегалних мера и заштита у случају спорова, правна сигурност, повезивање...

"Сматрамо да је то сигнал сигурности и предвидивости и који је важан за привлачење страних инвестиција", каже Јоцићева.

"Чланство у СТО би Србији донело раст извоза и економски раст"

Подсетила је да Србија има са ЕУ Споразум о стабилизацији и придруживању, затим у региону ЦЕФТА споразум, споразуме о слободној трговини са поједини земљама, као и да је у децембру отворено преговарачко поглавље 30 које се односи на економске односе са иностранством, чији је важан део и СТО.

"Спремни смо да се потпуно интегришемо у међународни економски систем, чланица смо ММФ-а и Светске банке, а све те процесе ћемо заокружити чланством у СТО", навела је Јоцићева.

Како је рекла, чланство у СТО би Србији донело раст извоза, прилив диркетних страних инвестиција и економски раст.

"У завршној смо фази и рачунамо на подршку парламента, али и других партнера и ЕУ", поручила је Јоцићева.

Учеснике је на отварању конференције поздравио потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић који је рекао да је Србија у завршној фази остварења чланства у СТО, те да активно ради на усклађивању закона са том организацијом и Европском унијом.

Како је рекао, то је зачајан скуп због актуелности, али и компетенција учесника. 

"Сигуран сам да смо сагласни у ставу да су сусрети у парламенту веома важни да презентујемо ставове и заједнички тражимо решења", напоменуо је Милићевић.

Указао је да Скупштина Србија са парламентима у региону учествује у изналажењу решења за регионална питања.

"Размена искуства је прави и једини начин за решавање овако сложених питања", додао је потпредседник српског парламента.

Роке: Трговина и запошљавање воде ка социјалном миру

Председник ПС Медитерана Педро Роке сагласан је да ће дводневна конференција бити од великог значаја за даљу трговинску размену земаља региона. 

"Наша дужност је да учинимо све што можемо да подстакнемо боље услове за земље Западног Балкана и зато је важно да чујемо конкретне предлоге законских прописа да би регионална трговина била унапређена", поручио је Роке. 

Додао је да трговина и запошљавање воде ка социјалном миру. 

Скупу је присуствовао и амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици који је рекао да ЕУ жели да помогне региону да оствари већу сарадњу и трговинску размену. 

"ЕУ дели циљеве ове иницијативе да се дискусијом трговина Медитерана унапреди, а да и регион тиме оствари већу улогу у светској трговини", рекао је Фабрици. 

Нагласио је да је промовисање слободне трговине једно од највећих достигнућа СТО, а да је то допринело смањењу свих царинских баријера, а тако и смањило цене за крајње кориснике. 

Шеф Делегације ЕУ у Србији указао је и да је трговина за ЕУ покретач просперитета, а тржиште камен темељац евроинтеграција и похвалио споразум ЦЕФТА који је знатно побољшао трговинску размену између земаља западног региона.

"Ми подржавамо приступање Србије чланству у Унији, јер је то неодвојиви део поглавља 30. Такође, подржавамо и ЦЕФТА споразум који је дао импулс трговини у региону", додао је Фабрици.

Саид ел Хачим из Светске трговинске организације рекао је да је конференција за СТО охрабрујући сигнал, јер подстиче трговину земаља Западног Балкана. 

Нагласио је да је то посебно важно у време "где је на делу трговински рат" којим ће бити обухваћени људи свих делова света.

"Таман када имамо најбољи раст светске трговине у последњих шест година и када смо ушли у свет електронске трговине женског бизниса имамо ово кршење правила СТО. И криза 1929. изазвана је протекционизмом, а ово што нам се дешава јесте прави рат који уводи правила џунгле у светску трговину са несагледивим последицама", поручио је Ел Хачим.

"Тај рат долази у најгорем могућем тренутку. Нажалост, дешава се и видимо све веће повећање царина", додао је Ел Хачим и поручио да грађани морају да буду упознати са стварним чињеницама. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара