Зашто купине нема ко да купи

Сав уложени труд купинара из Трговишта код Књажевца, могао би да буде узалудан уколико се плодови не откупе у наредним данима. Купине су добро родиле, купина је изванредног квалитета, али купаца нема.

На плодном земљишту поред Тимока већ има купина које су опале и пропадају. Уколико се не реагује брзо цео овогодишњи род ће пропасти.

"Грехота је да имате два милиона килограма вишње, 500-600, милион килограма купина разних сорти, да имате на тоне шљива, да имате малина, по два, три хектара засађених нових засада, а нема ко да узме, где да се прера и где да се одложи", каже Душица Јовић, председник удружења "Нектар" у Књажевцу.

Општина Књажевац је у последњих пет година субвенционисала производњу двадесет хектара јагодичастог воћа.

"Шездесет до осмадесет одсто су биле субвенције државе, а 20-30 посто су наш новац, али испада да смо потрошили без везе, и државне паре и наше паре", каже Градимир Алексић из Књажевца.

Зорица Арсић из Књажевца напомиње да има двоје деце која не раде, оа се породица труди да од тога живи, али је тешко.

Уколико откупа не буде, да ли постоји алтернативно решење, питали смо наше домаћине.

"Питам се које тај што може један вагон то јест 10.000 килограма да стави у бурад да то преври, да купи шећер, да то одлежи. Купиново вино захтева изузетну негу да би било квалитетно. Да се пече ракија, такође он треба на стотине и стотине казана ракије да испече.То је немогуће", тврди Драгиша Јовић из Трговишта.

У општини Књажевац кажу да су спремни да плаћају складиштење купине уколико се нађе хладњача.

"Звали смо и наш пољопривредни комбинат "Џервин" да видимо да ли имају слободног простора за складиштење тих купина. Међутим, тренутно немају простора. Али ми подржавамо наше купинаре и хоћемо да помогнемо на било који начин", каже Марко Стојановић, помоћник председника општине Књажевац.

Само у атару Месне заједнице Трговиште годишње се произведе 130 хиљада килограма купина. Произвођачи гледају у небо и с правом се питају, где ће завршити овогодишњи род.

број коментара 2 пошаљи коментар
(уторак, 10. јул 2018, 17:15)
anonymous [нерегистровани]

manje geopolitike

vise izvoza,sto manje korova vise kukuruza

(уторак, 10. јул 2018, 14:42)
Stefan [нерегистровани]

100 dinara

Kako nema evo kod mene u najblizoj prodavnici prodaju plasticnu kutijicu sa tacno 7 kupina za 100 dinara!