Вучић: "Телеоптик" мозак одбрамбене индустрије, ускоро веће плате

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, након обиласка "Телеоптика" у Земуну, да компанија сада поново живи и представља мозак наше одбрамбене индустрије.

Александар Вучић је најавио нова улагања у "Телеоптик" и веће плате за запослене. Фабрика "Телеоптик жироскопи" бави се развојем и производњом најсофистициранијих система наоружања, оптичких и оптоелектронских справа.

"Радници овде раде за изузетно мале плате. Нећу ја да вам кажем, ваши руководиоци ће вам рећи за који дан колико повећање плате ће бити. Бићете нешто задовољнији", рекао је Вучић на конференцији за новинаре после обиласка фабрике. 

Како је нагласио, неопходно је задржати раднике овде да не оду у друге компаније.

"Данас је овде ситуација знатно боља, то је некад била угашена компанија, данас живи", рекао је председник Србије.

Подсетио је да је, према програму који је усвојен док је био премијер, у ову фабрику већ уложено шест милиона евра, а да ће бити издвојено још око шест.

Навео је и да се данас у фабрици може видети 50 до 60 одсто нових машина које су набављене.

"Кад сам био у Казахстану видео сам најчистију белу собу, а данас овде је та соба и лепша и чистија, и температурно и по притиску једнако или боље урађена него она у Казахстану", рекао је Вучић, показавши један од производа ове фабрике за који је радницима, како кажу, потребно око сат и по времена.

"Ово је наших руку дело и на то смо поносни. Видели сте овде и коришћење нанотехнологије, за нишане који користе мат технологијУ која вам омогућава да се не одате када вас непријатељ осматра, има наткорозивну заштиту. И то производимо овде. Ту је и прецизна механика, мотори за главе за навођење ракета, то је нешто за нас од кључног значја. Мозак система наше одбрамбене индустрије је овде", поручио је Вучић.

Председник Србије је додао да се фабрике обнављају, и захваљујући томе опстају.

"Укупан извоз нашег оружја, муниције, оруђа 2012. био је 154 милиона евра, прошле године 560 милиона а ове очекујемо преко 620 милиона. Кад израчунате то је у односу на 2012. четири пута повећање и на то сам поносан", поручио је Вучић. 

Фабрика ће реализовати уговоре вредне више од 10 милиона долара

Влада Србије је крајем прошле године, према подацима Министарства одбране, уложила у "Телеоптик жироскопе" скоро седам милиона евра, а најављено је да ће то предузеће реализовати уговоре вредне више од 10 милиона долара.

Захваљујући финансијској подршци владе, купљене су машине за земунску фабрику и реновирана је хала, како би ове године могла да почне производња најмодернијих машина у области одбрамбене индустрије.

То предузеће је спасено од гашења и приватизације и сада успешно ради, а најављено је и запошљавање младог кадра.

Од почетка увођења нове опреме, кроз инвестициони програм владе, запослено је нових 40 радника, а до краја ове године планира се запошљавање још 40 – превасходно ижењера и техничара у развоју и производњи.

Укупан број запослених достићи ће 250 запослених и радно ангажованих лица.

Иначе, у наредним годинама се планира увођење у Војску Србије више од 95 различитих нових типова наоружања.

Када је реч о новој опреми у "Телеоптику", набављене су нумеричке машине са већом ефикасношћу, које ће обезбедити обављање послова за нашу војску, али и домаће и иностране партнере.

"Телеоптик жирокопи" су били најбоље предузеће у области вођења ракета и глава за самонавођење по лиценци, а сада раде и разне оптоелектронске справе за инострано тржиште.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво