"Дани сунцокрета" за промоцију меда и пчелара

Први пчеларски "Дани сунцокрета" одржани су овог викенда у Панчеву. Манифестација промовише пчеларску производњу и указује на значај сунцокретове паше, која је најбоља у банатском крају. Мед, колаче, козметичке и друге препарате од меда, изложило је двадесетак пчелара, углавном из Војводине.

Сви знају колико је мед здрав, али га се многи сете само када имају неке здравствене проблеме. Манифестација "Дани сунцокрета", која се одржава у Панчеву, промовише пчелињи производ као свакодневну храну, која је пре свега добра за имунитет.

Ружица Тешовић из Банатског Карловца припрема препарат који садржи матични млеч, полен, пергу и багремов мед. Највише се, каже, заради на багремовом меду.

Сунцокретова паша је у Банату најважнија јер пчелиња друштва на њој презимљавају. Ове године је било доста кише, али због различитог времена сејања, паша ће се продужити.

"Имам 80 кошница. Ове године багрем је био добар, липа исто, али је сунцокрет подбацио", објашњава Бранислав Мицковић из Панчева.

Председник Удружења пчелара из Панчева Војкан Милутиновић напомиње да је сунцокрет паша која је одржала пчеларство у јужном Банату.

"Друге биљке су веома подложне временским неприликама, а сунцокрет и тада даје мед", указује Милутиновић.

Пчелари из Кикинде жале се да последњи неколико година имају проблем са тровањем пчела.

"Опет се појавило тровање ове године, само су неки прошли без тога. Ја имам 350 кошница и размишљам да због тога оставим све", каже Кикинђанин Саша Чолак.

У Војводини постоји 65 удружења и око 300.000 кошница, а развој пчеларства је у успону, јер помаже и држава.

"Ове године су подстицајна средства била 20 милиона динара, али је покрајинска влада дала и седам милиона динара у лековима", указује Радомир Влачо, председник Савеза пчеларских организација Војводине.

"Дани сунцокрета" су први пут одржани у Панчеву, али их је Туристичка организација одмах уврстила као део своје понуде, са планом да то постане традиционална манифестација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво