Балкански барометар – мешовити економски показатељи у региону

Економски параметри на Западном Балкану охрабрују, али региону је потребан већи раст, да би ухватио корак са просеком Европске уније, саопштено је на представљању истраживања Балкански барометар у Бриселу. У последњих седам година у региону Западног Балкана отворено је 600 хиљада нових радних места, од тога највише у Србији – око 400 хиљада. Ипак, грађани су и даље забринути због привреде и корупције.

Економски показатељи у региону су мешовити: добре вести се односе на пораст инвестиција и смањење незапослености, у чему предњаче Србија и Црна Гора. Од 600 хиљада нових радних места отворених од 2010, две трећине отпада на Србију.

"Укупно је регион имао пет милијарди инвестиција, али од тога 2,5 у Србију. Значи 50 одсто Србија, 50 одсто сви остали, а прва следећа је Црна Гора са великим бројкама кад су у питању инвестиције. Има добрих вести", наводи Горан Свилановић из регионалног савета за сарадњу.

Земље региона смањиле су трговински дефицит са ЕУ, али заостатак за европским просеком је и даље велики и захтева веће стопе раста. У Србији, први пут после три године благи раст подршке ЕУ, али грађани су најскептичнији у региону о користима и изгледима за чланство.

"Видимо да има много погрешних представа шта значи чланство у ЕУ. Врло је важно да политички лидери у региону о томе говоре са више убеђења и оптимизма", каже Геновева Руиз Калавера, директорка за Западни Балкан у Европској Комисији.

Балкански барометар показује висок ниво неповерења у институције: скоро 80 одсто грађана верује да је корупција присутна у политичим партијама, правосуђу, здравству и царини. Ипак, у Србији само мали број потврђује да има примере из личног искуства.

број коментара 0 пошаљи коментар