Почео трговински рат између Кине и САД

Нове тарифе Сједињених Држава на увоз кинеске робе ступиле су данас на снагу. Кина је брзо узвратила ударац Вашингтону и увела контратарифе. Ако спор две трговинске велесиле ескалира, амерички председник Доналд Трамп поручује да је спреман.

Вашингтон је повећао царине на 34 милијарде долара вредан увоз из Кине у 12.01 по источном америчком времену, што је први корак који би могао да доведе до ланчане реакције и убрзавања серије нових тарифа, извештава агенција АП.

Пекинг је на овај чин експресно одговорио уводећи сместа контрацарине на увоз робе из САД.

Царине на америчку робу су "одмах ступиле на снагу" након што је Вашингтон повећао своје тарифе, саопштило је кинеско министарство спољних послова, преноси агенција АП.

Како су Кинези раније најавили, на листи америчке робе која ће бити предмет одмазде су, између осталог, соја, електрични аутомобили и виски.

Финансијска тржишта су одмах реаговала на најновији развој догађаја. Индекс јапанске берзе Никеи 225 је скочио за 1,4 одсто, док је Композитни индекс на берзи у Шангају ојачао за 0,7 одсто, а хонгкошки Ханг Сенг за 0,8 одсто.

Трамп је у четвртак разговарао о трговинском рату са новинарима који су са њим летели у Монтану поводом изборне кампање. 

Председник САД је том приликом најавио додатне америчке тарифе на увоз из Кине у вредности од 16 милијарди долара, које ће бити уведене за две недеље.

Америчка агенција наводи да би након тога непријатељство могло још више да се заоштри, и да је Трамп рекао да су САД спремне да циљају додатних 200 милијарди долара кинеског увоза, а затим још 300 милијарди долара – ако Пекинг не попусти захтевима Вашингтона.

Тиме би укупан износ кинеске робе која је на удару америчких тарифа достигао потенцијалних 550 милијарди долара – што премашује прошлогодишњи извоз производа из Кине у САД од 506 милијарди долара.

Трампова администрација тврди да је Кина развила "предаторске тактике" у настојању да претекне САД на плану глобалне технолошке доминације.

Ове тактике, према тврдњама Вашингтона, укључују сајбер крађе и условљавање америчких компанија да уступе своје технологије Кинезима у замену за приступ кинеском тржишту.

Провладин лист Чајна дејли је оптужио Трампову администрацију да се "понаша као банда хулигана", која би могла да нанесе штету глобалној економији уколико је друге земље не зауставе, додајући да "не треба да постоје дилеме у погледу у одлучности Пекинга".

Америчка привредна комора у Кини апеловала је на обе стране да преговарају о решавању ситуације.

"Нема победника у трговинском рату", навео је председник те коморе Вилијам Зарит у саопштењу, додајући да америчке компаније желе праведнији третман, док ће им тензије између САД и Кине нашкодити.

"Позивамо две владе да се врате за преговарачки сто", поручио је Зарит.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво