Поповић: Конкурс за иновације завршен, резултати у септембру

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић наводи да је Влада ове године издвојила пет пута више средстава за иновације него прошле године, као и да је управо завршен конкурс Фонда за иновациону делатност Владе Србије, за који је издвојено 3,5 милиона евра, а пријавило се преко 250 компанија.

"У току лета ће међународна независна компанија извршити евалуацију ових пројеката и почетком септембра ћемо имати и победнике овог такмичења", рекао је Ненад Поповић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Говорећи о грантовима за младе компаније, Поповић каже да могу да добију до 80.000 евра бесповратно, а компаније које већ постоје – мале и средње, могу да добију грантове до 300.000 евра, такође бесповратно.

"То су заиста одлична средства и по европским мерилима", истиче министар.

Навео је да су стално присутни и програми иновационих ваучера где је малим и средњим компанијама омогућено да добију знање са факултета и института.

"Влада Србије плаћа за њих услуге које им факултети и институти дају. Већ смо поделили 116 тих ваучера које је добило више од 101 или 102 компаније. Ти ваучери иду од 800.000 динара и мале и средње компаније могу да их добију два пута, дакле до 1,6 милиона динара", појаснио је Поповић.

Истиче да је Влада за ову годину издвојила пет пута више средстава за иновације него прошле године, али напомиње да је то још увек мало ако се поредимо са другим европским земљама.

Како наводи, и председник Александар Вучћ и премијерка Ана Брнабић подржали су ове програме, "јер видимо да су дигитализација индустрије и иновација будућност Србије и ту имамо велике могућности".

Као одличан пример за остале, навео је технолошки парк коме је Влада Србије, заједно са Швајцарском Федерацијом, помогла да дође до изузетних висина.

"У последњих неколико година у то је доста уложено, десетине компанија и стотине инжењера који раде у научно-технолошком парку су будућност и Влада Србије чини све да им помогне и олакша посао, а учимо и нове, младе инжењере да баш по овом примеру оснивају своје стартап компаније", рекао је министар.

Указао је да не само инжењери, већ и средњошколци и млади студенти, који су сада показали да оснивањем стартап компанија могу да побеђују на такмичењима, могу да раде за привреду и да њихове компаније сутра постану нешто што ће за Србију бити веома корисно.

Индустријски парк у Борчи на 320 хектара

Поповић је рекао и да је за ову годину планиран почетак изградње индустријског парка у Борчи.

"У преговорима смо који дуго трају. То је договор председника Кине Си Ђинпинга и нашег председника Вучића. Надамо се да ћемо ове године успети да завршимо сву документацију да крене изградња преко 350.000 квадратних метара најмодернијег индустријског и технолошког простра у Борчи, на простору од 320 хектара земљишта,", рекао је министар.

Према његовим речима, тамо би могле да дођу највеће високотехнолошке светске компаније, као и иновационе компаније и млади који би отварали своје стартап компаније, а све по узору на најсавременије паркове данас.

Радиће се, каже, по фазама, изградња ће трајати шест до седам година, али сигурно је да ће ту бити од 10.000 директних радних места и више од 50.000 до 60.000. индиректних.

Упитан како, поводом годишњице рада Владе, процењује учешће свог министарства, Поповић наводи да су резутати заиста одлични и да цела Европа, министри и комесари ЕУ истичу изузетно активну иновациону делатност у Србији и оснивање нових младих старт ап компанија.

На питање како сарађује са премијерком Брнабић, наводи да да свакодневно сарађују изузетно коректно, као и њихови тимови, а резултати се, како истиче, виде.

"Радимо на изградњи инфрастуктуре и преко 60 милиона евра ће ове године бити уложено у изградњу два научно-технолошка парка у Новом Саду и Нишу, у нову лабораторијску зграду за Електронски факултет у Нишу, у нову зграду Института за физику, нову зграду најмодернијег института за примену инфроамционих технологија у пољопривреди, а предвиђена је и нова зграда ФОН-а", рекао је министар.

Додао је да су два програма већ покренута.

"И биће реализована средства за отварање регионалних иновационих стартап центара како би, не само у – Београду, Новом Саду и Нишу, већ и у Чачку, Ужицу, Ариљу и другим местима млади радили у најмодернијим условима и са најбољом менторском подршком", наводи Поповић.

Веома је, каже, интересантан и програм за девојчице, девојке и жене које би желеле да се баве иновацијама, а то је програм промоције женског иновационог предузетништва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво