Пољопривредницима уручени први уговори из ИПАРД-а

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић уручио је првих десет уговора српским пољопривредницима за набавку механизације од новца из европских фондова.

Уговори су уручени у Суботици, где се данас обележава годину дана рада Владе Србије, а министар Недимовић је поручио да ће српским пољопривредницима у наредне три године на располагању бити 400 милиона евра бесповратне помоћи.

Споразум ИПАРД 2 о додели 175 милиона евра српским пољопривредницима за развој њихових делатности потписали су прошле недеље министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Недимовић је истакао да после осам година приче о ИПАРД-у Србија данас има прве конкретне уговоре.

''Ово је за нас велики дан и правимо прекретницу у пољопривреди, јер по први пут европске паре иду директно у руке српских пољопривредника'', истакао је Недимовић.

Уговори су додељени за пет пољопривредника који се баве сточарством, четири ратарством, а један воћарством.

''Надам се да ће наши пољопривредници у временском периоду који им је одређен набавити механизацију и добити повраћај својих средстава и надам се да ћемо их наредних месеци обићи и уверити се како машине раде'', указао је Недимовић.

Министар им је пожелео да смање трошкове и повећају квалитет производње и упозорио да постоји контрола трошења средстава, као и забрана отуђења механизације и возила до одређеног периода.

"Процедура за добијање средстава завршена за шест месеци"

Драгиша Ковачевић из Руме, који се бави воћарством, а којем је данас уручен уговор о бесповратној финансијској помоћи, наводи да ће средства искористити за куповину берача вишње.

''То је механизована берба и надам се да ће ми помоћи у смањењу трошкова, бржем обављању посла и повећању квалитета производа'', рекао је Ковачевић.

Према његовим речима, процедура за добијање средстава није била компликована.

Помогла му је, додаје, агенција која је водила административни део, па је цео посао завршио за шест месеци.

број коментара 0 пошаљи коментар