Кинеска компанија заинтересована за РТБ Бор

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је једна кинеска компанија заинтересована за учешће на тендеру за РТБ Бор, који ће бити расписан у наредних десетак дана.

Александар Вучић је, обилазећи погон Топле ваљаонице Железаре "ХБИС гроуп Сербија" у Смедереву, рекао да је уверен да су Кинези показали интересовање јер су Србију препознали као гостопримљиву земљу и као земљу радних и марљивих људи.

Говорећи о значају Железаре за Смедерево, рекао је да је Србија бескрајно захвална кинеским пријатељима који су помогли да се реши један од највећих проблема у Србији.

"После две године ово је прича о променама, успеху и напретку Србије и то не бисмо могли да урадимо без подршке Кине. Иако постоји пословица да нема ништа краће од захвалности, код нас је она трајна, јер су сачували посао за 5.200 људи", поручио је Вучић.

Ти људи су, каже, показали да имају више вере у будућност и да су сигурнији у Смедерево.

"Када су Американци напустили Железару размишљали смо колико новца треба да дамо људима да преживе наредне 2,3 године. Није било никакве перспективе, а данас је то сасвим друга прича", рекао је Вучић. 

Председник је новинарима пренео и да је кроз разговор са запосленима сазнао да су радници сада задовољни послом и сигурни у себе и бољу будућност Смедерева.

Вучић је рекао и да је производња Железаре данас око 1.700.000 тона, а да очекује да ће она бити и до два милиона тона и да ће за две године бити највећа компанија по нивоу производње.

"Само захваљујући том успеху град Смедерево има готово четири милиона евра у буџету. То је само директан приход од Железаре, а да не говоримо о свим другим кооперантским предузећима", рекао је Вучић.

Захвалио је кинеском амбасадору и председнику Кине на подршци пруженој Смедереву и Србији.

Данас од ХБИС Србије само град Смедерево приходује 3.800.000 евра, а до пре две године држава је сваког месеца давала 12 милона субвенција Железари. 

Председник најављује да ће на јесен када је гост кинеског председника Шиа, молити за још једну крупну инвестицију, не открива коју а од амбасадора Ли Манчанга тражи подршку као и за улагање у Банату. 

Председнику је у обиласку погона Железаре "ХБИС гроуп Сербија" водич био директор те компаније Сиха Сонг, а са њима су били и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг и градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић.

Железару Смедерево преузела је у јуну 2016. године кинеска "ХБИС група" и од тада је у фабрику инвестирано 158 милиона евра.

План је да се у наредне две године у нову опрему и модернизацију постојеће уложи 150 милиона евра.

"ХБИС Србија" обезбеђује 5.000 радних места и сваке године отвара прилику за запослење 200 младих људи из Смедерева и других делова Србије.

Овогодишња производња у смедеревској железари достићи ће историјски рекорд у компанији, а забележен је и велики напредак када је извоз у питању.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво