Синиша Мали: Стабилне јавне финансије

У оквиру обележавања годину дана рада Владе Србије, министар финансија Синиша Мали обишао је царинску испоставу у Слободној зони "Суботица". Одговарајући на питања новинара, Мали је рекао да је "Ер Србија" покретач развоја целокупне српске привреде.

Министар Синиша Мали је рекао да је модерни царински терминал основан, пре свега, због значајног раста обима производње компанија које послују у режиму Слободне зоне, али и због будућих инвеститора. Реч је о инвестицији од око 50 милиона динара, а та средства је обезбедила Влада Србије.

"Слободна зона је важна, не само за Суботицу, већ и за Хоргош, Келебију, Бајмок, Бачку Тополу и Бачке винограде, Кикинду. Дакле, покретањем привреде у једном делу, у једној зони, покрећете привреду и активности у целом једном округу", рекао је Мали, саопштило је Министарство финансија.

Мали је рекао да је незапосленост никад мања, додајући да је у Суботици 2010. године било 26 одсто незапослених, а 2017. само 11 одсто.

"Тако да је потпуно оправдана наша активност да учинимо Србију што атрактивнијим местом за инвестиције, јер се тако отвара више фабрика и више радних места. Ја ћу као министар финансија обилазити све слободне зоне у нашој земљи, обилазићу и царинске терминале како бисмо њихов рад убрзали, а инвеститори били задовољнији и улагали још више новца у нашу земљу", рекао је министар.

Истакао је да су јавне финансије стабилне и консолидоване.

"У првих шест месеци суфицит је достигао 30,9 милијарди динара, планирали смо дефицит од 22 милијарде, дакле преко 50 милијарди имамо бољи резултат него што смо планирали. То је веома важна вест за грађане Србије, показује оправданост управо ове стратегије да, кроз директан рад са инвеститорима и кроз могућност да им помогнете, допринесете да што више инвестирају новац у вашу земљу, да отворе нова радна места, да тако напуне буџет локалне самоуправе, у овом случају Суботице, а на тај начин и буџет Републике Србије. Управо зато сада разговарамо о повећању плата и пензија и даљим инвестицијама, али и у нове ауто-путеве, мостове, болнице, школе, домове здравља", истакао је Мали.

Министар је рекао да је нови царински терминал изграђен по најсавременијим стандардима. "Осим пословне зграде Царинског терминала која има 272 квадрата, изграђене су саобраћајнице са паркинзима за теретна возила и паркинзи за путничка возила, као и резервоар за противпожарну заштиту, са црпном станицом. На овај начин, осим бољих услова за инвеститоре, створили смо и боље услове за рад царинских службеника, који користе новоизграђени објекат", рекао је министар финансија, наводи се у саопштењу.

"Помажемо 'Ер Србију' јер је значајна за туризам"

"Ер Србија" је остварила прошле године најбољи резултат у историји компаније, имала је добит од 15,7 милиона евра, што показује колико је оправдана одлука да се од "ЈАТ ервејза" направи најбрже растућа авио-компанија у региону, изјавио је министар финансија Синиша Мали, оценивши да је "Ер Србија" покретач развоја целокупне српске привреде.

Упитан због чега је Влада наставила да финансира "Ер Србију", министар је рекао да Стратегија туризма до 2020. године подразумева подршку активностима, идејама и пројектима који доприносе развоју туризма у нашој земљи, те да је помоћ "Ер Србији" у складу са таквим опредљењем.

"Ако погледате 'Ер Србију', она је покретачки фактор развоја туризма и рекордних бројки од туризма, прошле године имали смо 1,2 милијарде евра", рекао је Мали током обиласка Слободне зоне "Суботица". 

Навео је и да аеродром "Никола Тесла" ове године има седам одсто више путника него у исто време прошле године.

"У 2017. години било је 12 одсто више туриста, док подаци из маја ове године показују да је број ноћења увећан за 20 одсто. Део свега тога је 'Ер Србија'", навео је Мали. 

Додао је да је та компанија одлуком Владе била у обавези да развије северноамеричко тржиште као најважније, а да је од када су кренули летови за Њујорк на тој релацији путовало 150.000 путника. 

На питање ко је донео одлуку да се новац из буџета усмери "Ер Србији", а с обзиром да су из Министартсва трговине и туризма рекли да они нису исплатили та средства са њиховог рачуна, Мали је рекао да је одлуку донела Влада Србије и да се она односи на развој туризма који је за нас веома важан.

Упитан да ли ће у складу са Стратегијом држава исплаћивати "Ер Србији" и наредних седам година, министар је додао да ће се сваке године пратити како се развија стратегија за развој северноамеричког тржишта и како "напредује" лет ка Њујорку.

"Цела Стратегија је везана за подршку оним активностима и идејама које доприносе развоју туризма у Србију. Од кључног значаја је с обзиром на веома мала улагања, а огроман приход који се остварује од тога", навео је Мали.

број коментара 4 пошаљи коментар
(петак, 06. јул 2018, 09:22)
Огњен [нерегистровани]

Упорно се понавља повећање плата ...

и прнзија. Заправо се ради о укидању закона о привтременом смањењу плата и пензија и враћању онога што се већ годинама узима. Тако да вас молим да не замењујете појмове.

(четвртак, 05. јул 2018, 20:16)
anonymous [нерегистровани]

Izjava

Ja u ovo ne verujem i mislim da je zbog marketinga.

(четвртак, 05. јул 2018, 14:03)
anonymous [нерегистровани]

vlada

Šanse za povećanje plata i penzija su nam sve veće

(четвртак, 05. јул 2018, 13:51)
finansije [нерегистровани]

Srbija

Ovo je dobra vest jer je omogućava da dođe do povećanja plata i penzija.