Настављен привредни раст, Србија предњачи у региону

Кабинет Ане Брнабић сутра представља резултате рада у првој години. Економисти оцењују да је очувана финансијска стабилност и настављен привредни раст, а главни изазови и даље су предузећа у реструктурирању, државне компаније и управљање капиталним инвестицијама. За бржи раст препоручују повећање потрошње, односно плата и пензија. А раст је, према "Евростату", у првом тромесечју ове године био највећи у региону – 4,6 одсто.

За више од 365 дана рада владе Ане Брнабић, било је и више од 365 проблема, али економисти наводе да су многи и решени и донете важне одлуке попут оне о повећању плата и пензија.

"То је влада континуитета, што се тиче довршавања свих оних задатака које је Влада себи поставила 2013. и 2014. године кад је стартовао програм консолидације и реформи, он је интензивно настављен и завршен. Највећи успех је завршетак аранжмана са Међународним монетарним фондом у фебруару и наставак разговора око новог аранжмана", наводи Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику и уредник у МАТ-у.

Потврда за добро вођену политику, наводе, долази и од страних инвеститора. До сада су уложили 917 милиона евра, што је 13 одсто више него у истом периоду прошле године. То је допринело расту српске економије од 4,6 одсто у првом кварталу, највећем у региону.

"Процена да би тај раст до краја године могао да буде 3,5 или нешто између 3,5 и четири одсто много је реалнија него да ће он бити преко четири одсто. Потрошња треба да се мало погура, јер тај краткорочни раст о коме говоримо не може да се заснива само на инвестицијама", оцењује Стојан Стаменковић, координатор истраживачког програма у МАТ-у.

А за већу потрошњу простора има јер у буџету је од почетка године остварен вишак од скоро 31 милијарду динара. Кључ је у рукама и министра финансија који је данас у Бечу на скупу о региону навео да је бољи економски раст могућ само уз сарадњу са комшијама.

"Само прошле године имали смо 3,9 милијарди евра трговинске размене са земљама у региону, од чега је 3,1 милијарда наш извоз. Тема данашњег разговора је била како да смањимо све оне нецаринске баријере које спречавају развој трговине у нашем региону. Не вреди нам да градимо брзе ауто-путеве, а ове године ћемо завршити Коридор 10 и Коридор 11, ако онда камиони који превозе нашу робу треба сатима да чекају да би прешли границу", наводи министар финансија Синиша Мали.

Сарадња у региону кључна је за економски раст, али грађани, кажу економисти, успех сваке владе, па тако и ове коју предводи Ана Брнабић, мере пре свега кроз пораст стандарда и запошљавања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво