Помоћ и подршка Немачке развоју српског предузетништва

У Београду је потписан Меморандум о разумевању о реализацији српско-немачког Програма промоције предузетништва и самозапошљавања, чиме бити требало да буде обезбеђено најмање 12,9 милиона евра бесповртане помоћи за потребе оснивања 1.500 предузећа.

Меморандум су потписали директор владине Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић и директор Канцеларије Немачке развојне банке (КфВ) у Србији Арне Гос, а на основу њега ће Немачка пружити подршку развоју малих и сређих предузећа у Србији.

Потписивању споразума, у Влади Србије, присуствовали су премијерка Ана Брнабић и амбасадор Немачке Аксел Дитман.

Дитман је рекао да би обим бесповратне немачке помоћи кроз тај Програм требало да износи око 12,9 милиона евра, а да је циљ оснивање 1.500 предузећа.

"Ово је важан програм, који се разија у тесној сарадњи Србије и Немачке. То је део немачко-српске иницијативе за стални пораст запослености у Србији", рекао је Дитман.

Председница Владе Србије Ана Брнабић навела је да држава жели да подржи предузетнике, мала и средња предузећа и направи амбијент у којем имамо више иницијатива за оснивање фирми, како би људи сами себи створили посао и будућност.

Указала је да су два важна проблема узрок недовољног броја предузетника - недвољна доступност извора финансирања, а, чак и кад постоје повољни извори финансирања, присутан је ризик од неуспеха, те поручила да се оба проблема решавају управо кроз заједнички програм Србије и Немачке.

"С једне стране, имамо повољне и приступачне изворе финансирања, преко пословних банака које ће ући у партнерство са државом и Немачком развојном банком, и то скоро без ризика, јер ће држава готово у потпуности преузети ризик на себе креирањем гаранцијских шема", назначила је Брнабићева.

Она је навела да ће програм бити намењен најширем кругу делатности - од занатлија, преко услужних и производних делатности, до пољопривредника, а програм ће имплементирати Канцеларија за јавна улагана и Министарство привреде.

Брнабићева је позвала пословне банке да уђу у партнетство са државом, како би се обезбедио динамичнији привредни сектор и допринело економском расту и отварању нових радних места.

"Надам се да ће ово бити подстрек и сигнал да влада води рачуна о микро, малим и средњим предузећима, и да ћемо имати више радних места", рекла је Брнабићева и захвалила Немачкој на помоћи и подршци.

Амбасадор Дитман је истакао да Немачка жели да допринесе јачању сектора малих и средњих предузећа, смањењу незапослености и унапређењу српске привреде.

Појаснио је да је ће банке добити гарантни оквир да дају кредите предузећима, а предузећа помоћ у виду обука, тренинга и додатне подршке.

"Није довољна само добра идеја, она мора и да се оствари. Има добрих послова, али се не може на тржиште без новца", рекао је Дитман.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво