Мали: Извоз ИТ сектора достигао милијарду евра

Удео ИТ индустрије у БДП-у Србије је десет одсто, рекао је министар финансија Синиша Мали, који учествује на састанку министара економије земаља учесница Берлинског процеса у Бечу.

Извоз ИТ индустрије Србије је у овој години достигао цифру од милијарду евра, рекао је министар финансија Синиша Мали и поручио да је дигитализација један од приоритета рада Владе Србије.

Министар Мали је говорио на панелу "Заједнички приступ ка дигитализованом Западном Балкану" где је рекао да десет одсто БДП-а наше земље чини управо ИТ индустрија, која бележи високе стопе раста из године у годину. 

Српски министар финансија навео је и да је удео ИТ индустрије у БДП-у наше земље десет одсто. 

Како велики број младих људи своју будућност види у тој области, каже Мали, Србија је програмирање увела не само у средњим већ и у основним школама. 

"Наша обавеза је да те младе људе запошљавамо, да им дамо могућност да своје снове остваре у нашој земљи. Ове године 1.750 школа добило је компјутере и прикључење на интернет", рекао је Мали.

Према његовим речима, Србија је постала лидер у имплементацији такозваних е-уџбеника и најавио да ће наше школе од септембра имати 2.000 учионица које ће бити потпуно дигитализоване.

"Тако ће наша деца своје учење и образовање стицати у окружењу које је најважније за њихове каријере", подвукао је Мали.

Говорећи о дигитализацији, Мали је навео и да је Влада Србије посебно поносна на пројекат е-управе, кроз који је само прошле године више од шест милиона докумената издато у електронској форми.

"Тиме смо нашим грађанима уштедели милионе сати чекања у редовима, а уштедели смо им и 2,2 милиона евра само у таксама", нагласио је Мали.

Још један у низу пројеката Владе у оквиру процеса дигитализације је и "е-беба", подсећа министар, и каже да сада млади родитељи могу своје дете пријавити у породилишту, без чекања у редовима, а сву потребну документацију добијају на кућну адресу.

Мали истиче и да држава много улаже у велике научноистраживачке центре, попут Научно-технолошког парка у Београду, где данас ради више десетина компанија које запошљавају стотине младих.

"Хоћемо да те научноистраживачке центра направимо у целој Србији, за шта смо издвојили 65 милиона евра", наводи министар. 

Истиче да је дигитализација важна не само за Србију, већ и за цео регион и најавио да ће Србија следеће године бити домаћин "Дигиталног самита" земаља региона, где ће, каже, потврдити своје лидерство у региону у тој области.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво