Пооштрени услови задуживања

Нове мере Народне банке Србије којима се пооштравају услови задуживања ступају на снагу 1. јула, али банке немају право да због њих грађанима траже ранију отплату кредита. Те мере не ограничавају задуживање.

Постојеће позајмице банке могу да мењају само ако је та могућност предвиђена уговором и под условима које је клијент прихватио.

Банке у Србији најавиле су да ће због нових мера НБС у максимално оптерећење плате од 30 одсто, односно 50 одсто ако је реч о стамбеним кредитима, од 1. јула урачунавати и пет одсто дозвољеног минуса.

Вицегувернер НБС Мира Ерић-Јовић је указала да се мере НБС не односе на грађане и не ограничавају задуживање, већ прописују начин на који банке класификују задужења грађана и како их обезбеђују у зависности од степена ризика.

Банке ће и после 1. јула моћи да склапају уговоре за већа задужења и да у максимално оптерећене плате не укључују дозвољени минус, али ће морати да издвајају резервације од 45 до 100 одсто потраживања, рекла је вицегувернерка.

Резервације, како је навела, дају сигурност да ће губитке које могу проузроковати ризични кредити моћи да покрије банка и њени власници и да се проблеми неће одразити на друге клијенте, пре свега на штедише.

Банке Уникредит и Рајфајзен већ су се ускладиле са новим мерама НБС и клијентима у максимални ниво задужености, урачунавају и пет одсто дозвољеног минуса, док ће Интеза нове мере примењивати од 1. јула.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво