Порошенко: Најбоље земље за улагање – Украјина и Србија

Председници Србије и Украјине, Александар Вучић и Петро Порошенко, отворили су Пословни форум на којем учествује око 150 привредника и 110 представника компанија из Србијe. Вучић је позвао украјинске привреднике да улажу у Србију, а Порошенко је оценио да су Украјина и Србија најбоља места за инвестирање.

На питање које је право место за инвестирање, одговарам – под један Украјина, под два Србија, поручио је председник Украјине Петро Порошенко отварајући заједно са председником Србије Пословни форум Србија–Украјина.

"Можда се председник Вучић не би сложио са мном око тога ко је на првом а ко на другом месту, али то су најбоље земље за улагање", рекао је Порошенко.

Подсетивши да и сам долази из пословног окружења, Порошенко је изразио задовољство због присуства великог броја предузетника, укључујући и оне из других страних земаља, као што је Турска.

"То је управо оно што желим да видим", рекао је украјински председник.

Порошенко је нагласио да му се веома допада стил председника Вучића да се ништа унапред не обећава.

"Ништа унапред не обећавамо, сложили смо се са председником, али близу смо СТО, близу смо постизању споразума о слободној трговини између две земље", каже Порошенко.

Сматра да када се реши питање житарица да ће то допринети уклањању тарифа и баријера и у осталим областима и да ће све то допринети јачању пословне климе.

Порошенко такође верује да две земље могу много тога да постигну када је реч о инфраструктурним пројектима, посебно у Украјини.

Поновио је и да су веома значајна два споразума која су данас потписана са Србијом и додао да је безвизни режим продужен са 30 на 90 дана, и за туристе и за пословне људе.

Други споразум, каже Порошенко, је Споразум о размени царинских података и веома је важан у борби против корупције.

Побољшани макроекономски показатељи Украјине

Председник Украјине рекао је да је та земља у после четири године веома напредовала и направила један од највећих скокова на Дуинг бизнис листи, а да је њен следећи циљ да уђе у првих 50 земаља за инвестирање.

Он је рекао да су побољшани макро-економски показатељи Украјине, али и количина извоза која је повећана и за 30, односно 40 одсто у неке земље.

Извоз Украјине у ЕУ је сада 42,5 одсто, каже Порошенко и додаје да су спроведене правосудне реформе, отворен Суд за борбу против корупције, као и да у тој земљи постоји најефикаснији систем државног тужилаштва који је потпно транспарентан.

Навео је и да је фокус украјинске политике децентрализација, као и да се више од 50 одсто државног буџета дистрибуира у локалне самоуправе.

Додао је да Украјину у будућности чека рад на приватизацијама и подвукао да ће у том процесу интереси инвеститора бити потпуно заштићени.

"Био бих срећан да и српски инвеститори учествују у нашим аукцијским приватизацијама. Сутра ћу потписати Закон о девизној трговини, који ће бити највећа либерализација која се десила у Украјини од 1993. године, неће бити никаквих ограничења и то ће услове за инвеститоре побољшати преко ноћи", закључио је Порошенко.

Вучић: Стране инвестиције расту, Србија предњачи у региону

Председник Александар Вучић је рекао да је Србија у прва четири месеца ове године увећала ниво директних страних инвестиција за 13,7 одсто, и остварила 916,7 милиона евра и позвао српске инвеститоре да улажу у Украјину, као и украјинске да инвестирају у Србију, што ће бити од обостране користи.

Вучић је, на пословном форуму Србија-Украјина, рекао да је то једнако прошлогодишњем нивоу који је оставрила Хрватска, која је чланица ЕУ.

"То говори колико је Србија постала атрактивна и важна земља у региону", подвукао је он додајући да је значајно више привукла страних улагања од свих земаља Западног Балкана заједно.

Подсетио је да је Србија данас на 42. месту Дуинг бизнис листе Светске банке, а били смо 93. Додао је да нисмо задовољни и да гледамо да ове године будемо међу првих 30.

"Истовремено наш раст у првом кварталу ове године достигао је 4,6 одсто. Иза нас су Албанија, Црна Гора и Мађарска са 4,4 до 4,45 одсто, Румунија са 4, Бугарска са 3,5, Хрватска са 2,5 и Македонија са 0,1 одсто", објаснио је Вучић.

Указао је да Србија више нема ребаланс буџета, осим у случају када хоће да повећава плате и пензије, као и да немамо проблема са јавним финансијама.

Председник Србије замолио је заинтересоване српске привреднике за оснивање производних јединица у Украјини и тамошње тржиште да буду потпуно отворени и спремни за улагања.

"На овом скупу су присутне најбоље српске компаније, 'крем де ла крем' српске привреде. То нису оне компаније од пре 10 или 15 година за које би неко могао да каже да су овакве или онакве, већ најбоље фирме које не послују уз велику државну помоћ, већ захваљујући свом раду, енергији и профиту", рекао је он.

Позив украјинским привредницима 

Вучић је рекао да се српске фирме руководе интересима, и испричао да је, када је замолио за њихово присуство за једну другу земљу, добио одговор од председника Привредне коморе Марка Чадежа да неки не могу због пута, други због приватних обавеза – једном се породила свастика, другом су снаја и шурнаја отишле негде.

"Схватио сам да присуство зависи од гостију који долазе. Треба да будете поносни за интерес који је српска привреда показала", поручио је Порошенку.

Истовремено је позвао украјинске привреднике да улажу у Србију, јер ће обострана улагања допринети све бољим односима.

Захвалио се председнику Украјине Петру Порошенку што је у данашњим разговорима уклоњена највећа препрека за слободну трговину и изразио уверење да ће комисије две земље донети споразум у наредном периоду.

Увећана трговинска размена са ЕУ 

Вучић је, у свом обраћању, указао да је Србија увећала трговинску размену са ЕУ од 2012. до 2017. за 62 одсто, а извоз за чак 100 одсто – са пет на 10 милијарди евра и то захваљујући страним компанијама, пре свега немачким које извозе своје асортимане у ЕУ.

Са Украјином робна размена, према његовим речима је мала и мора бити на већем нивоу.

Подсетио је да је Украјина огромна земља, како територијално, тако и по броју становника, и да имамо пријатељске везе које треба привредници да искористе на најбољи начин.

"Наша сарадња не може да наиђе на било какве препреке. Немамо никаквих отворених билатералних питања", рекао је Вучић рекавши да је договорено да привредници добију подршку са највећег нивоа државе.

Осврнуо се на оптимизам председника Порошенка да ће обе земље постати чланице ЕУ 2025. године, рекавши да он не дели тај ентузијазам, јер је пред Србијом проблем Косова, али је важно и како ће се развијати ситуација у самој Унији.

"Ми све реформе које спроводимо радимо због себе јер желимо да припадамо евроспком друштву, јер тиме можемо да гарантујемо да имамо бољи живот, правну државу. Да зависи од нас већ би много раније били чланица ЕУ", рекао је Вучић.

Српски и украјински привредници за већу економску размену

Српски и украјински привредници су након састанка закључили да је највећа могућност сарадње на трећим тржиштима, као и да би привредну размену побољшало укидање административних препрека.

Председник компаније "ПСП Фарман Холдинг" Бранислав Грујић каже да је важно што је форум покренуо рад на побољшању економске сарадње између две земље, која је сада ниска.

Он је навео да Украјина има 6,2 пута више становника од Србије, те да је то велики људски потенцијал који је српским привредницима интересантан за пласирање роба и услуга.

Грујић истиче да су представници Србије највише заинтересовани за сарадњу на трећим тржиштима.

"Ми имамо производе које желимо да пласирамо на украјинско тржиште, али највише на земље треће стране, Блиски исток, Африка, они за то имају очуван људски потенцијал и знање. Украјина има своје интересе, они су веома снажни у аграру, у петрохемијском комплексу, велики су извозници ђубрива у Србију", каже Грујић.

Код Србије је Украјини интересантан, између осталог, и транспорт, наводи он, јер се две земље налазе на истој транспортној рути, Црно море – Дунав, те је транспорт из Украјине до Србије релативно јефтин и габартина роба из Украјине може преко Србије да се транспортује даље у Европу.

Власник компаније која се у Украјини бави производњом грађевинског материјала, Димис Васиљев, истиче значај форума због неопходности размене информација.

"На украјинским фирмама је да Србији покажу и докажу да њихови производи нису гори од оних који се производе у Европи", каже Васиљев.

Истакао је да је Србија земља која се брзо развија и има много потенцијала за улагање.

"Након форума, волели бисмо да решимо све административне препреке које се тичу царине, сертификата, пореза. Да то буде регулисано на вишем нивоу и надам се да ће наше владе радити на томе", навео је Васиљев.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво