Раст страних директних инвестиција

Нето прилив по основу страних директних инвестиција у Србију у прва четири месеца 2018. године достигао је 871 милион евра, што је у односу на исти период прошле године раст од 12,9 процената.

У Народној банци Србије Танјугу је речено да је, као и претходне три године, остварени нето прилив у поменутом периоду био довољан за покриће текућег дефицита платног биланса.

Извршена улагања нерезидената су, прецизирају из централне банке, остала пројектно диверсификована и углавном усмерена на производњу разменљивих добара (око 40 одсто). На тај начин се даље повећавају производни капацитети који би требало да обезбеде наставак раста извоза и у наредном периоду.

"Поред тога, као повољну оцењујемо чињеницу да су већ присутни страни инвеститори, који су најбоље упознати са нашим развојним шансама, око две трећине остварене добити поново уложили у проширење свог пословања у нашој земљи. То је потврда да је Србија постала препознатљиво место за улагања, посебно дугорочна", кажу у Народној банци Србије.

Иначе, Србија је прошле године забележила нето прилив страних директних инвестиција у износу од 2,4 милијарде евра. На ранг листи угледног британског пословног дневника Фајненшел тајмса, објављеној прошлог лета, Србија је заузела прво место по глобалном индексу гринфилд инвестиција међу 94 рангиране земље света.

број коментара 0 пошаљи коментар