Чадеж: Потребно више ресурса за економско повезивање региона

Представници привредника са Западног Балкана састали су се на Управном одбору заједничке привредне коморе уочи Самита лидера Западног Балкана у оквиру Берлиснког процеса који за недељу дана почиње у Лондону. Препорука привредника је стварање ефикасних структура унутар влада које ће брже уводити мере које ће економски повезивати и јачати регион, рекао је за РТС председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Марко Чадеж је гостујући у Дневнику РТС-а навео примере мера као што су смањење броја печата и мање чекање камиона на границама и додао да то нису ствари које се решавају преко ноћи.

Додао је да постоји јасан план и обавеза свих влада да се реализује план. Навео је да је препорука да се формирају структуре унутар влада које ће те мере спровести у дело али је и истакао да је потребна подршка Европске комисије.

Чадеж наводи да није проблем у политичкој вољи јер она постоји него у ресурсима. Сматра да је потребно више новца и људи који ће се тиме бавити.

Међутим, Чадеж додаје да је проблем и у фокусирању јер су теме конференције у Лондону широко постављене. Како истиче, ако је договорено да је економска сарадња суштина процеса, онда би требало да се трудимо да то спроведемо.

Када је реч о годину дана рада Владе Србије, Чадеж наводи да привредници могу да буду задовољни када је у питању дијалог са Владом.

Истиче да је од 130 директних иницијатива које су послате Влади прихваћено око 60. Очекује да се број упућених и усвојених иницијатива повећа.

Чадеж каже да очекује и да се поправи позиција Србије на Дуинг бизнис листи и додаје да је Србија прошле године била међу најуспешнијима када је у питању привлачење директних страних инвестиција.

број коментара 0 пошаљи коментар