Коридор 10 – шанса за инвестиције у Пчињски и Јабланички округ

Иако имају повољан географски положај, природне ресурсе и капацитете за повећање производње и извоза, лоша саобраћајна инфраструктура годинама је била једно од највећих развојних ограничења јужне Србије. Изградња Коридора 10 оштинама Пчињског и Јабланичког округа, последњих пет година дала је шансу за долазак страних компанија.

У Владичин Хан су најпре стигли суседи, компаније из Бугарске и Македоније, прошле године отворен је нови погон турске компаније "Теклас" која производи ауто-делове. За три године запослено је 700 углавном младих људи.

"То су ствари које су омогућиле опстанак ове мале општине. Сада улазимо у фазу када ћемо обезбедити развој локалне самоуправе, ширење наших привредних капацитета", каже Горан Младеновић, председник општине Владичин Хан.

"Важна нам је изградња ауто-пута, као и нашим партнерима, јер свакодневно по три-четири камиона иде у оба правца тим путем до Шпаније, Немачке, Мађарске", наводи Фикрет Ајнибал, генерални директор "Текласа" у Владичином Хану.

Модерни путеви привлаче инвеститоре, отварају се радна места, побољшава квалитет живота, смањују миграције.

"Стварају се могућности за нас млађе да имамо неку будућност, да останемо овде, да радимо", истиче Десимир Ранђеловић из Владичиног Хана.

"Ја се надам да ће и нама овде бити много боље с обзиром на то да смо на главном путу", поручује Светлана Јовановић Николић.

Владичин Хан ће имати два искључења са ауто-пута за град и индустријску зону. У Врању се гради обилазница која ће повезивати Слободну зону са Коридором 10.

Током изградње Коридора у Слободној зони у Врању отворене су две италијанске компаније "Дитре" и "Геокс", произвођачи намештаја и обуће. Упослено је 1.400 радника.

"Само присуство Коридора 10 убрзава проток робе и услуга и све то инвеститори имају на уму и у виду. Тако да је Врање сада једна повољна дестинација за инвестиције", каже др Слободан Миленковић, градоначелник Врања.

Привредни опоравак доживео је и Лесковац. Отварањем нових предузећа последњих пет година, запослено је пет и по хиљада људи у овом граду.

"Ми очекујемо у току текуће 2018. године отварање најмање три фабрике у нашем граду. "Џинси" која је добила све потребне дозволе и потпуно је завршена, фабрика "Јура" једна од најмодернијих у Србији", поручује Горан Цветановић, градоначелник Лесковца.

Јабланички и Пчињски округ спаја Грделичка клисура. Ту се гради најзахтевнија деоница Коридора 10 дужине 26 километара. Очекује се да ће бити завршена до краја године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво