Проблеми произвођача вишње, ниска цена и слаба организација откупа

Берба вишње је при крају, а овогодишњи род се процењује на 120.000 тона. Иако би могла да успе на светском тржишту, српска вишња се из сезоне у сезону саплиће на домаћем терену. Због ниске откупне цене многи произвођачи размишљају да одустану од гајења тог воћа.

Вишња у Топличком крају ове сезоне неће даље од воћњака. Месец дана од почетка бербе, скинута је тек половина рода са укупно четири хиљаде хектара засада.

Произвођачи кажу да им откупна цена од 25 до 30 динара по килограму не покрива ни основне трошкове.

Двоструко више плаћало се на почетку сезоне, али је добра цена била кратког даха. Разлог –вишња прве категорије сада се класира као друга.

"И онда ови накупци који прву класу плате као другу, продају хладњичарима као прву и онда они зарађују уместо да заради произвођач вишње", наводи Александар Симоновић, председник Општине Прокупље.

Како да се зарада праведније подели, вишњари из Прокупља недавно су разговарали са министром пољопривреде.

"Тада смо договорили да пољопривредна инспекција, тржишна инспекција и људи из Института за воћарство изађу на терен заједно и да буду тамо присутни наредних десетак дана колико траје берба у прокупачком крају. Нама је циљ да не дође до проблема у класирању робе", наводи Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

Произвођачи из оближње Мерошине сутра завршавају сезону са 80 одсто убраног рода. Али где ће завршити не знају.

"Зашто се не приватизују те хладњаче. Да ли је нормално то да је хладњача четири-шест година у стечају? Највећа хладњача у Србији зарасла у коров", пита се Хранислав Стојановић из Пољопривредне службе Општине Мерошина.

А хладњаче које раде су пуне, тврде у Привредној комори. Вишња се, кажу, неплански производи и у крајевима где није карактеристична сорта. За озбиљну производњу потребно је наћи и озбиљне купце.

"Произвођачи морају да знају где им је тржиште, треба да знају за кога производе и колико ће отприлике моћи да продају. Треба да истражују, да улажу у нова знања, треба да путују по свету посећују сајмове, али исто тако да улажу у производњу", наводи Вељко Јовановић из Привредне коморе Србије.

По производњи вишње Србија је седма у свету. Од европских земаља испред нас су једино Шпанија и Мађарска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи