"Ченгиз холдинг" за стратешко партнерство са РТБ-ом

Власник турске компаније "Ченгиз холдниг" Мехмет Ченгиз, бизнисмен и близак пријатељ турског председника Ердогана и изразио спремност да се надмеће на тендеру за избор стратешког партнера.

"Све државне компаније које смо у Турској приватизовали данас успешно раде, а приватни сектор у нашој земљи је од доласка Ердогана процветао. Рударство је специфична индустрија и сматрам да, чак и да нека земља има новац да подстиче ту грану, то није њен посао, већ посао за приватни сектор," рекао је Ченгиз у разговору са директором РТБ Благојем Спасковским током посете Бору где је био заједно с браћом и сарадницима.

Ченгиз је, иначе, власник и први од четворице браће Ченгиз који су основали и воде компанију у Турској и ово је њихова друга посета Басену у последњих месец дана. 

Почетком јуна, када је заинтересованост овог турског инвеститора за РТБ Бор потврдио и председник Србије, Бор и Мајданпек је са сарадницима посетио члан Борда директора турске компаније, Сереф Ченгиз, а овог пута дошао је лично власник Мехмет Ченгиз.

У разговору са менаџментом борске компаније истакнуто је да се она интересује за РТБ Бор и надметање на тендеру пре свега јер жели да шири пословање њиховог огранка који покрива рударску инфустрију. 

"Ченгиз хилдинг" послује у области грађевинсарства, енергетике, рударства, туризма и медија, а преко својих фирми "Ети Бакир" и "Ети Алуминијум" шире пословање и у области рударства.

"Овде смо не само због добрих односа између наших земаља, већ и због изузетних односа наших председника - Ердогана и Вучића", навео је Ченгиз.

Он ће заједно с браћом и стручњацима у области рударства, геологије и металургије из ћерке-фимке "Ети Бакир" током дводневне посете разгледати лично све погоне у саставу РТБ-а у Бору и Мајданпеку. 

Каже да државне компаније немају могућност доношења брзих одлука, док приватне имају и то сматра великом предношћу фирме на чијем је челу. 

Иначе, његова је компанија укључена у изградњу бројних инфраструктурних пројеката у Турској, гради аутопутеве, мостове, тунеле, бране, железнице, метрое, цевоводе, електране, аеродроме, рударске и индустријске објекте. 

У мају 2013. године потписали су уговор вредан 22 милијарде евра за изградњу трећег међународног аеродрома у Истанбулу, а у њиховом је власништву и топионица у Самсуну, једино металуршко постројење у Турској, али и подземни рудник бакра "Кјуреј". 

Поред бакра и алуминијума, како се чуло на састанку, ова турска компанија бави се и производњом кобалта, волфрама, цинка, антимона и фосфата.

Ову велику и изузетно профитабилнуи компанију, кроз четири фирме у четири различите индустрије, воде четворица браће - Мехмет, Сереф, Екрем и Асим који чије и борд директора а свако управља пословањем у једној индустријској грани. 

Компанију у власништву Мехмета Ченгиза чине 35 предузећа која имају годишњи приход већи од пет милијарди долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво