Михајловић: Србија на Самиту у Софији потписује нове уговоре

На Самиту шефова влада Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе наредне недеље у Бугарској, биће потписан комерцијални уговор за последњу деоницу брзе пруге Београд-Будимпешта, од Новог Сада до Суботице, у вредности од око милијарду евра. Биће потписан и Меморандум за реконструкцију и рехабилитацију пруге између Ниша и Прешева, најавила је Зорана Михајловић.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је за Танјуг да би радови на деоници брзе пруге Београд-Будимпешта, од Новог Сада до Суботице, морали би да почну следеће године.

Колико је кинеска иницијатива "Један појас - један пут", у оквиру које се одржава Самит у Софији, важна за Србију, најбоље говори податак да кинеске инвестиције, пре свих у инфраструктуру, износе више од пет милијарди евра, наводи министарка.

"Не заборавите да је ту и Железара Смедерево и друге инвестиције које радимо или које ћемо радити са Кином и за нас је то од великог значаја, зато што имамо стратешки споразум између НР Кине и Србије", каже Михајловићева.

На Самиту у Софији биће потписан и Меморандум за реконструкцију и рехабилитацију пруге на Коридору 10, између Ниша и Прешева (деоница Београд-Ниш-Прешево-македонска граница).

"Последњих неколико година приоритет у транспортној инфраструктури је пре свега железница. Коридори се раде, ауто-путеви се раде, неки се завршавају, неки нови крећу али железница је на првом месту", наглашава министарка.

Меморандум који ће бити потписан односи се на железницу између Београда и Ниша, односно Ниша и Прешева, која је, напомиње Михајловићева, веома значајна за Србију јер "ми немамо пројектно-техничку документацију за тај железнички коридор".

"Врло је важно да кад горе имамо, ка северу од Београда ка Будимпеште брзу пругу, онда морамо завршити јужни део, ако хоћемо да заиста сарађујемо са другим државама", објашњава Михајловићева.

Циљ је, каже, да Србија буде транзитна држава, пре свега за карго саобраћај, а "радови на тим деловима пруга Коридора 10 би могли реално да почну средином следеће године", оцењује министарка.

"За све пројекте које смо уговорили ми смо потпуно спремни да их радимо. За ово што потписујемо, Србија је потпуно спремна", рекла је Михајловићева.

Говорећи о значају Србије у иницијативи "16+1" и Самиту у Бугарској, каже да наша земља има највише кинеских инвестиција у односу на друге чланице иницијативе и да је највећа вредност тих инвестиција управо у Србији.

Србија на ту конференцију и све друге са Кином иде "отвореног срца", каже Михајловићева.

"Управо Европа има значајне односе са Кином и Русијом"

На питање како види критике појединих званичника ЕУ да јачање кинеског утицаја на Западном Балкану и Србији може имати негативан утицај на економије чланица Уније, каже да не треба заборавити да управо Европа има значајне односе и са Кином и Русијом, а да је Србија мала држава која се налази на таквој позицији да мора да искористи све могућности како би се развијала.

"Ми имамо инвестиције и кредите из многих међународних финансијских институција али исто тако и из Руске Федерације и Кине и мислим да свака врста затварање Србије у том смислу није добра", истиче Михајловићева.

Напомиње да су сви уговори, било да је реч о онима са Кином или Русијом, у складу са законима и европским стандардима.

"Била би велика штета за Србију да треба сада да се опредељује, да ли ће само да користи инвестиције из Америке или Европске уније или само из Русије. Ми ћемо користити све што можемо у складу са нашим обавезама и законима", поручује министарка.

На питање да ли постоји могућност да се наредни Форум иницијативе "Један појас - један пут" одржи у Србији, као што је то предложио председник Србије Александар Вучић прошле године у Пекингу, Михајловићева каже да ће држава учинити све да до тога дође.

"Имаћемо следеће године Форум министара инфраструктуре, а када је реч о 'великом Форуму' учинићемо све да он буде у Србији", поручила је Зорана Михајловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво