"Нове инвестиције и радна места у смедеревској Железари"

Директор компаније "ХБИС Србија" Сонг Сихаи у ексклузивном интервјуу за РТС каже да ће овогодишња производња у смедеревској Железари достићи ниво од милион и осамсто хиљада тона, а производња одливених челичних слабова ниво од милион и седамсто хиљада тона. То ће, напомиње, бити историјски рекорд у компанији.

Сонг Сихаи истиче да је, ако се упореди ниво прошлогодишњег и овогодишњег извоза, забележен велики напредак. Додаје да је у периоду од јануара до маја, извоз достигао ниво од 560.000 тона, што је за 43,6 одсто више него у истом периоду прошле године и представља велики помак.

Шта је оно што је ХБИС у последње две године урадио у Железари Смедерево?

Од преузимања 'Железаре Смедерево', урадили смо огроман посао. Пре свега, уложено је 158 милиона евра како бисмо подржали читаву производњу и модернизацију опреме.

У протекле две године, кроз разне пројекте, доста је уложено у технологију: од унапређења опреме, ремонта и реконструкције на агломерацији, високој пећи, у челичани, у ливне машине, топлу и хладну ваљаоницу, а урадили смо и комплетну реконструкцију претпруге, аутоматизацију првог и другог нивоа целокупне линије ваљања.

Прошле године од производње приходовали смо 750 милиона долара, што је велики допринос и српској економији. Истовремено смо платили порез у износу од 39 милиона долара, а то је све резултат ових инвестиција. 

Обећали сте најсавременије технологије. Какав је план даљих инвестиција?

До јуна 2020. године, инвестираћемо 150 милиона евра, јер нам је потребна нова опрема у читавој фабрици. Пре свега, нова "агло машина" усклађена са захтевима заштите животне средине, нова "корачна пећ" у топлој ваљаоници, како би се решило питање коришћења високопећног гаса и како се беспотребно не би трошила енергија.

Предвиђена су улагања у смањење емисија гасова и прашине. Све то је инвестициони фокус "ХБИС Србије" за наредне две године.

ХБИС је испунио обећање није било отпуштња радика, отварају се и нова радна места, какави су планови запошљавања?

"ХБИС Србија" обезбеђује 5.000 радних места и сваке године отвара прилику за запослење 200 младих људи из Смедерева и других делова Србије. Ове године желимо да остваримо сарадњу са овдашњим факултетима и подстакнемо студенте који изучавају предмете потребне нашој компанији да остану да раде у земљи.

Већ ове године српским академцима обезбедићемо стипендије и у нашој компанији омогућити им праксу и запослење. Рачунамо да ћемо тако за две године мотивисати 50 до 100 студената да раде у Железари.

У свету букти трговински челични рат Америке са Кином и ЕУ, пратите ситуацију колико то може да се одрази на пословање Железаре у Србији?

Због америчке 232 истраге, царинске стопе су порасле за 25 одсто, што је довело до повећања трошкова извоза челика "ХБИС Србије", али и даље извозимо на америчко тржиште, јер су цене тамо још више. Највећи утицај је у Европској унији, где се такође осећа и утицај повећања америчких царинских стопа и где се тренутно разматра увођење квота за све државе које нису чланице Уније.

Ова тема је још увек у разматрању, али уколико Европска унија уведе квоте и за тржиште које покрива "ХБИС Србија", то ће свакако имати утицаја на производњу, али и на читаву економију Србије. Надамо се да Влада Републике Србије својим ангажовањем може да помогне око квота, јер је тржиште Европске уније и даље важно за нашу Железару, док је месечни ниво на српском тржишту мањи од 20.000 тона.

Доста сарађујете са локалном заједницом, који су приоритети ХБИС-а у Смедереву?

"ХБИС Србија" и локална самоуправа у Смедереву доста сарађују, у даљем периоду акценат је на заједничком решавању питања животне средине. На томе наша компанија и самостално напорно ради, почев од промена у понашању својих запослених, до инвестиција. А надамо се да ћемо у том сегменту имати и подршку Владе.

Пре тачно две године смедеревска Железара је приватизована, када је преузела кинеска "ХБИС Група".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво