Пољопривреди до 2020. бесповратно 175 милиона евра из ЕУ

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, у присуству министра пољопривреде Бранислава Недимовића, потписали су ИПАРД 2 – финансијски споразум којим је из ЕУ Србији обезбеђено 175 милиона евра, бесповратно, за унапређење српске пољопривреде.

Јадранка Јоксимовић је истакла да ће, са додатним средствима државе, аргар имати на располагању 230 милиона евра, а први уговори пољопривредницима, каже, биће уручени следеће недеље.

"Задовољство ми је што данас реализујемо активност која је почела пре четири године, када је најважни услов, за отпочињање процеса добијања акредитације за бесповратна средства ЕУ за развој пољопривреде, био да обезбедимо простор и изместимо Управу за аграрна плаћања из Шапца у Београд", рекла је Јоксимовићева новинарима у реновираној загради Управе.

Истиче да финансијски споразум отвара "нову страницу српске пољопривреде", јер, каже, први пут Србија и пољопривредни поризвођачи добијају могућност да користе бесповратна средства из европских фондова.

"Ово је ИПАРД 2 програм за период од 2014. до 2020. у износу од 175 милиона евра бесповратних средстава из ЕУ, а са националним доприносом укупна висина средстава износиће око 230 милиона евра", подвукла је министарка.

Наводи да су министарство на чијем је челу, као и Министарство пољопривреде и делегација ЕУ у Србији, започели процес повећања видљивости, обавештавања и упознавања пољопривредника са областима за које могу да аплицирају за средства из ИПАРД фонда.

"У тој првој фази, мора да постоји део предфинансирања од стране заинтересованих, али та средства ће им на крају процеса бити враћена", нагласила је Јоксимовићева.

Према њеним речима, Србија тим споразумом и средствима добија могућност да постепено усклади српску пољопривредну политику са европском, додајући да је то дуг, озбиљан и изазован процес.

Међутим, истиче, искуства претходних земаља, које су у најновијим таласима постале чланице ЕУ, указују да је највећа скепса пре приступања била код пољопривредника, а да су чланством и првим годинама чланства, управо они били највећи добитници. Тако ће, верује, бити и у Србији.

Наводи да споразум даје могућност не само да се повећа конкурентност српске пољопривреде – модернизацијом пољопроивредно прехрамбених објеката, обнављањем опреме и свеукупном модернизацијом, већ и да се постигне равномеран територијални развој. То ће, рекла је Јоксимовић, резултирати решењем највећег изазова, а то је и велики мотив - да људи остану на селу, и то не само пољопривредни произовођачи, већ и жене и млади.

"Они могу, уз нове аранжмане које имамо и нове могућности, да се определе за останак и рад на селу", апострофирала је министарка.
Тиме започињемо, указала је, са новом афирмацијом пољопривредне производње и развоја аграра у Србији.

Указала је да је до сада за средства ИПАРД-а аплицирало 478 људи и додаје да очекује да ће у наредном периоду број захтева бити и већи.

Морамо да радимо заједно да подижемо свест наших људи, да им помажемо да припреме пројекте, да би у максималном износу искористили средства која до 2020. године имамо на располагању, прецизирала је министарка.

Реализација тог споразума, нагласила је министарка, је дело тимског рада Владе, Министарства пољопривреде и Делегације ЕУ у Србији.

"Ово је једна конкретна ствар, која показује зашто је важно да будемо у процесу европских интеграција, и које све могућости имамо на располагању, а оне ће се само увећавати како будемо напредовали на европском путу", подвукла је Јоксимовићева.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици сагласио се са министром за европске интеграције да је споразум резултат тимског рада и навео да би средства за унапређење српске пољопривреде могла достићи и 400 милиона евра, уз кофинансирање приватних лица.

"Закључење овог финансијског споразума омогућава државној управи да закључи прве уговре и изврши прве исплате пољопривреде", указао је Фабрици и додао да би он требало да омогући српским пољопривредницима припреме за конкрутено тржиште ЕУ.

Истакао је висок потенцијал српске пољопривреде и додао да 10 одсто БДП долази из пољопривреде, 20 одсто људи ради у том сектору, 50 одсто пољопривредних производа из Србије се извози на тржиште ЕУ, а тај износ је последњих година износио 1,5 милијарди долара.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је да би први уговори по овом споразуму требало да буду уручени 5. јула.

Недимовић је, такође, истакао заједнички тимски рад за спровођење финансијског споразума и истакао да је новац из споразума предвиђен за директне инвестиције које се тичу опреме, механизације, свега онога што, каже, снижава цену обраде, а доноси додату вредност.

"То је оно што ће донети нови талас у српској пољопривреди", рекао је Недимовић.

Навео је да скоро 500 захтева представља обавезу за аграрно плаћање да обради што пре те захтеве.

Наводећи да ће први уговори бити предати пољопривредним произвођачима током следеће седмице, Недимовић је рекао да је ово први пут да подршка ЕУ иде у руке грађана, док је раније ишло српским институцијама и на инфраструктуру.

"И то је јако важно, али овог пута наши људи ће добити паре у њихов џеп. То је озбиљно и мислим да ово представља једну прекретницу", рекао је министар пољопривреде.

"На нама је сада велики посао, ми смо у ствари само отворили једна врата, ја се надам врата боље и квалитетније српске пољопривреде, да бисмо имали што више учешћа прехрамбене индустрије у читавом систему производње, БДП, а да би пољопривреда заузимала место као нешто што снабдева индустрију", закључио је Недимовић. 

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 30. јун 2018, 01:48)
anonymous [нерегистровани]

O tim parama

Se priča već nekoliko godina,a čini mi se da će još toliko.