"Компаније из Италије заинтересоване да улажу у Србију"

Једна италијанска компанија из регије Фрули Венеција Ђулија жели да улаже у Србију у области заштите животне средине, а компанија која већ послује у Шапцу жели даље да прошири пословање у нашој земљи, каже председник Привредне коморе Србије, Марко Чадеж, за "Танјуг" у Трсту.

У организацији ПКС-а и Коморе те италијанске регије, у Трсту је одржан пословни форум, на којем су компанијама представљени услови пословања на српском тржишту, могућности за инвестирање и заједничке послове са нашим предузећима, а Чадеж каже да је важно што је скуп привукао око 100 италијанских предузећа и привредника.

Истакао је да су они имали прилике да чују не само шта Србија нуди кроз различите програме инвеститорима, већ и какви су инструменти италијанске владе и њихових агенција које нуде помоћ при интернационализацији пословања, што до сада није био случај.

"Инвеститори нису били свесни ни шта им нуди њихова држава, а били су информисани шта могу да добију када долазе у Србију да инвестирају", наводи Чадеж.

С овим скупом је, каже, "круг затворен", будући да је пословним људима предочено у којем сегменту могу да добију помоћ и подршку од своје владе, а у којем од српских агенција и владе, или од комора.

Додао је да је већ било конкретних разговора, и да је предност сличних форума управо у томе што учесници покрену разговоре и знају шта хоће.

"Компанија из овог региона жели да направи своју прву фабрику за прерађивање отпадних уља и хемикалија у Србији. Компанија Флекс ИНН, која је већ присутна у Шапцу, шири се у Србији и жели додатно да инвестира куповином једне српске компаније. Још неколико компанија је имало конкретне захтеве за проналазак партнера српских компанија у Комори", истиче Чадеж у изјави за Танјуг.

Он је изразио задовољство првим у низу пословних форума, који ће на јесен бити организовани и у другим италијанским регијама.

"Представићемо целу слику - како инвестотор из Италије може да направи гринфилд инвестицију, како може да купи компанију или инвестира у њих, како да отвори своју фирму или нађе добављача. То су различити видови пословне сарадње, које ми, као комора, популаришемо", рекао је Чадеж.

"Расте број компанија које раде са Србијом" 

Председник Привредне коморе регије Фрули Венеција Ђулија, Антонио Паолети, истакао је да је ове године дошло до значајног јачања сарадње и раста броја компанија из те регије које раде са Србијом, и да је томе допринео и стални форум основан у овој регионалној привредној комори где све италијанске фирме које желе да се повезују са српским фирмама могу да добију потребне  информације.

Подсетио је да су за великим компанијама, попут "Фијата", у Србију дошле и мање које за њих раде, на пословне аранжамане у другим областима и  напредак у сарадњи у пољопривредном сектору.   

Паолети је указао да је Србија на путу ка ЕУ и да је као таква веома интересантна италијанским привредницима, али да истовремено има и друге предности попут бесцаринског  извоза у земље попут Русије.

Градоначелник Трста Роберто Дипјаца рекао је да тај град постаје прва италијанска лука која привлачи инвестиције, и да се посебно развијају односи са Аустријом, чији инвеститори желе да дођу у Трст.

"Уласком Хрватске у ЕУ, а надам се ускоро и Србије, односи између Трста и  земаља региона  још више ће добити на значају, рекао је Дипјаца.

Економијом покрајине Фрули Венеција Ђулија, једном од најразвијенијих у Италији, доминирају мала и средња предузећа, а заснива се на специјализованој пољопривреди, туризму, развијеној производњи малих кућних апарата, намештаја и машинској индустрији.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво