Кина и ЕУ солидарне под претњом трговинског рата са САД

Седми привредни и трговински дијалог на високом нивоу између Кине и Европске уније одржан је у Пекингу. Разговори, којима су копредседавали заменик кинеског премијера Лиу Хе и заменик председника Европске комисије Јирки Катаинен и који су уједно били трговински преговори две стране на највишем нивоу, завршени су консензусом о неколико питања.

И Кина и ЕУ су се успротивиле унилатерализму и трговинском протекционизму и сложиле се да ће очувати мултилатерални трговински систем заснован на правилима Светске трговинске организације.

Овај консензус не само да одржава одговоран приступ Кине и ЕУ, две кључне привреде на светском нивоу, него показује и да оне желе да се одбране од претњи трговинског протекционизма Сједињених Америчких Држава.

Дијалог се одиграо у времену када се и Кина и ЕУ суочавају са претњом потенцијалног трговинског рата.

Сједињене Америчке Државе су запретиле увођењем додатних царина на увоз из Кине вредан 250 милијарди америчких долара, а у мају су увеле царине на увоз челика и алуминијума из ЕУ.

Осим тога, САД су запретиле увођењем додатних царина од 20 одсто на увоз ауомобила произведених у ЕУ.

Кина је јасно дала до знања да је спремна да предузме противмере.

Што се тиче ЕУ, према речима Катаинена, "није било другог избора" осим узвраћања.

Иако Кина и ЕУ не желе трговински рат, свака одлука о узвратним мерама је донета у циљу очувања кључних интереса.

С обзиром на то да Кина и ЕУ чине 40 одсто укупне светске привредне вредности, њихова заједничка изјава је значајна за јачање поверења целог света у борби против унилатерализма и трговинског протекционизма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво